Меню
Назад » » 2023 » Квітень » 7

Воскресіння праведного Лазаря

  • 07.04.2023
  • 107 Переглядів
8 квітня Православна Церква святкує воскресіння праведного Лазаря.

Святий праведний Лазар, брат Марфи та Марії, жив у селі Віфанія, недалеко від Єрусалима. Під час Свого земного життя Господь Ісус Христос часто відвідував дім Лазаря, якого дуже любив і називав Своїм другом (Ів. 11:3,11). :3,11), а коли Лазар помер і вже чотири дні лежав у гробі, Господь воскресив його з мертвих (Ін.11:17-44) (Воскресіння Лазаря згадується Церквою в суботу шостого тижня Великого посту
Лазареву суботу.) Багато юдеїв, почувши про це, приходили до Віфанії й, переконавшись на ділі у цьому величному диві, стали послідовниками Христа. За це первосвященники хотіли вбити Лазаря. Праведний Лазар згадується у Святому Євангелії ще один раз: коли за 6 днів до Пасхи Господь знову прийшов у Віфанію, там був і воскрешений Лазар (Ін.12:1-2, Ін.12:9-11). Після воскресіння святий Лазар жив ще 30 років, був єпископом на острові Кіпр, де поширював християнство, і там же мирно спочив.

Святі мощі єпископа Лазаря були знайдені в Китії. Вони лежали в мармуровому ковчезі, на якому було написано: "Лазар Чотириденний, друг Христовий". Візантійський імператор Лев Мудрий (886-911) наказав у 898 році перевезти мощі Лазаря до Константинополя і покласти в храмі в ім'я праведного Лазаря.