Меню
Назад » » 2024 » Березень » 17

Великий піст

  • 17.03.2024
  • 93 Перегляда
Великий піст - багатоденний піст, що передує Святу Великодня, він складається з посту св. Чотиридесятниці та Страсної седмиці.

Цей піст називається Великим як з огляду на його духовну значущість, так і через його тривалість.

Великий піст - образ сорокаденного постування Ісуса Христа в пустелі перед Його виходом на проповідницьке (громадське) служіння. 

Піст - це не самоціль, а засіб. Дотримуючись Великого посту, християнин краще готується до Дня Святого Великодня. Загалом правильне дотримання церковних постів узагалі сприяє духовно-моральному перетворенню християнина, тіснішому з'єднанню з Богом і ближніми. Дотримання Великого посту (і не тільки Великого) не можна зводити виключно до обмежень у їжі. Піст - не дієта в банальному розумінні цього слова. У період Великого посту доречно особливо ретельно займатися християнсько-духовним діянням. Дні Великого посту суть дні особливого розкаяння про гріхи. Постуючи, слід пам'ятати: тіло вбивається не (розумними) обмеженнями в їжі та інших задоволеннях, а надмірністю в них (ненажерливістю, пияцтвом тощо).

Великий піст передбачає не тільки тілесну стриманість, а й утримання від усього суєтного, що перешкоджає реалізації християнином свого вищого покликання та призначення: від розваг, зайвих, другорядних занять, пустопорожніх розмов. Піст і покаяння - це наша жертва Богові (Пс. 50:19), а приносити жертву доречно, примирившись, маючи мир із ближніми, за словом Самого Христа.

Великий піст - це час радості, час, коли ми можемо ожити, коли ми обтрушуємо з себе все, що в нас застаріло й омертвіло, - для того, щоб набути здатності жити - жити з усією глибиною та інтенсивністю, до яких ми покликані. (Митрополит Сурозький Антоній).

Істинний піст є утримання від усякого зла. Постуючи тілесно, постуй і духовно. Нехай поститься РОЗУМ від суєтних думок, ПАМ'ЯТЬ від злопам'ятовування, ВОЛЯ від злого бажання, Язик від осуду, брехні, дозвільного слова. Без усього цього піст стає дієтою (Святитель Тихон Задонський).