Меню
Назад » » 2022 » Вересень » 10

Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна

  • 10.09.2022
  • 196 Переглядів
11 вересня (29 серпня за старим стилем) православні християни згадують Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна – насильницьку смерть великого пророка.

Він передбачив пришестя Месії і хрестив Господа Ісуса Христа у водах ріки Йордан. «Немає долі більш величної і більш трагічної», – писав митрополит Сурожський Антоній у своїй проповіді на Усікновення глави Іоанна Предтечі.

Цього дня Українська Православна Церква згадує новозавітні події, описані в 14-тій главі Євангелія від Матвія і 6-й главі Євангелія від Марка.

Святого Іоанна Хрестителя ув’язнили в темницю за наказом царя Ірода Антипи. Ірод в той час правив у Галілеї, і великий пророк викривав гріхи та злочини його і його оточення. Тетрарх (тобто один з чотирьох римських правителів Іудеї) боявся стратити святого: його любив народ, і Ірод боявся народного гніву. Але дружина його брата Іродіада, з якою він жив разом, намовила свою дочку Соломію обманом змусити царя вбити в’язня. На бенкеті Соломія танцювала для Ірода. Танець так сподобався йому, що він поклявся виконати будь-яке  бажання дівчини. Соломія попросила голову Іоанна на таці. Ірод виконав прохання. Так пророк прийняв мученицьку смерть.

У цей день – суворий піст. Постники не їдять м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Їжу можна приправляти тільки рослинною олією. Гастрономічні обмеження в це свято – вираження нашої скорботи про смерть великого Іоанна Хрестителя.