Меню
Назад » » 2023 » Січень » 14

Святитель Василій Великий

  • 14.01.2023
  • 111 Переглядів
14 січня Православна Церква вшановує пам'ять святителя Василія Великого.

Святитель Василій Великий народився близько 330 року в місті Кесарії Каппадокійській (Мала Азія) у благочестивій християнській родині Василя та Емілії. Батько святителя був адвокатом і викладачем риторики.

Початкову освіту Василь здобув під керівництвом своїх батьків і бабки Макрини, високоосвіченої християнки. Після смерті батька і бабці Василь вирушив для подальшої освіти до Константинополя, а потім до Афін, де досконало вивчив різноманітні науки - риторику і філософію, астрономію і математику, фізику і медицину.

Приблизно 357 року Василь повернувся до Кесарії, де деякий час викладав риторику. В Антіохії, 362 року його висвятив у сан диякона єпископ Мелетій, а 364 року висвятив у сан пресвітера єпископ Кесарійський Євсевій.

Виконуючи своє служіння, святитель Василій ревно проповідував і невпинно дбав про потреби своєї пастви, завдяки чому здобув високу повагу і велику любов.

Незабаром (370) святитель Василій був обраний Собором єпископів на Кесарійську кафедру. У важкий для Церкви час він проявив себе як полум'яний захисник православної віри, захищаючи її від єресей своїми словами і посланнями. Особливо слід відзначити три його книги проти аріанського псевдовчителя Євномія, в яких святитель Василій Великий вчив про Божество Святого Духа і єдність Його природи з Отцем і Сином.

За своє коротке життя святитель Василій залишив нащадкам безліч богословських праць: дев'ять бесід на Шестодень, 16 бесід на різні псалми, п'ять книжок на захист православного вчення про Святу Трійцю; 24 бесіди на різні богословські теми; сім аскетичних трактатів; правила чернечі; статут подвижницький; дві книжки про Хрещення; книжку про Святого Духа; кілька проповідей і 366 листів різним особам.

Святитель Василій Великий, поряд зі святителем Миколою Чудотворцем, з давніх-давен користувався особливим шануванням у віруючого народу. Частинка мощей святителя Василія і понині перебуває в Почаївській Лаврі. Чесна глава святителя Василія благоговійно зберігається в Лаврі святого Афанасія на Афоні, а правиця його - у вівтарі храму Воскресіння Христового в Єрусалимі.