Меню
Назад » » 2023 » Грудень » 18

Святитель Миколай, архієпископ Мир Лікійських, чудотворець

  • 18.12.2023
  • 130 Переглядів
19 грудня Православна Церква вшановує Святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця.

Святий Миколай, Миколай Чудотворець, Миколай Угодник - як тільки не називають його в народі. Він вважається одним із найшанованіших святих у світі. І його шанують не тільки християни!

Святитель Миколай народився близько 260 року в місті Патарі Лікійської області (це територія сучасної Туреччини). Він був єдиним сином благочестивих Феофана і Нонни, які дали обітницю присвятити дитину Богу.

З отроцтва Миколай вивчав Писання, всі дні проводив у храмі, ночами молився і читав книги. Його дядько - єпископ Патарський Миколай, зрадів благочестю племінника і поставив його читцем, а пізніше звів Миколу в сан священика.

У 305 році кілька ченців з Анатолії разом зі святителем Миколаєм вирушили в паломництво на Святу Землю. Дорогою святий передбачив бурю, що насувалася і загрожувала кораблю потопленням, "бо бачив самого диявола, який увійшов на корабель". На прохання зневірених подорожніх він утихомирив своєю молитвою морські хвилі. За його молитвою воскрес матрос, який перед цим розбився на смерть, впавши з щогли.

У Святій Землі, в містечку Бейт-Джала (Палестина), ченці заснували невеличкий монастир із кількома печерами. Святитель Миколай жив в одній із цих печер. Церква святого Миколая в Бейт-Джала збудована на місці його печери. І вже тоді, на Святій Землі, групу ченців-паломників разом зі святителем Миколаєм супроводжували чудеса Божі. Після перебування на Святій Землі, святитель повернувся, але не до рідного міста, а до великого велелюдного Міри, де його ніхто не знав, і продовжував служіння Господу, будучи зовсім без коштів.

Після смерті архієпископа Іоанна, святитель Миколай був обраний єпископом Лікійським. Собор єпископів не міг дійти взаємної згоди, і одному з найстаріших єпископів було дано Божественне одкровення: "Хто перший прийде до храму на ранкове богослужіння - той і є угодний Господу чоловік, якого єпископи повинні поставити своїм архієпископом". З настанням ночі старець став у притворі храму, чекаючи прибуття обранця. Святитель Миколай, за звичаєм, рано вранці прийшов до храму. Його зупинив старець і запитав про ім'я. Він тихо і скромно відповів: "Називаюся я Миколай, раб святині твоєї, владико!" Так Господь вказав на Свого обранця.

Під час гоніння на християн за часів імператора Діоклетіана, святитель Миколай був ув'язнений у темницю разом з іншими християнами. Він підтримував їх і вмовляв твердо переносити кайдани, тортури і муки.

В ув'язненні Микола Чудотворець провів близько двадцяти років, і лише після воцаріння святого рівноапостольного Костянтина його було звільнено за наказом імператора.

У Патарах батько трьох дочок через відсутність приданого не міг видати дівчат заміж. Святитель Миколай через вікно кинув три мішечки із золотом. Так він врятував трьох дівчат від безчестя.

Одного разу, за молитвами святителя, місто Міри було врятовано від голоду. З'явившись уві сні італійському купцеві і залишивши йому в заставу три золотих монети, святитель попросив купця привезти зерно в Міри.

 
Не раз рятував святитель потопаючих у морі, виводив із полону й ув'язнення в темницях.
 
Перше чудо Миколи Угодника на Київській Русі пов'язане з образом Миколи Мокрого. Пара з дитиною поверталася до Києва з Вишгорода Дніпром на човні. Жінка задрімала і впустила немовля у воду. У розпачі батьки дитини звернулися до святого Миколая з проханням про допомогу. Великий Чудотворець почув скорботні молитви батьків, які втратили єдиного спадкоємця. Наступного ранку дитину було знайдено неушкодженою "...лежаще мокро перед образом святого Миколая" на хорах Софії Київської.

Святий Миколай відомий, як покровитель дітей, мандрівників, сиріт, моряків, хліборобів, торговців, усіх, хто займається бджільництвом, і навіть диких і домашніх тварин.

Святий Миколай - найулюбленіший дитячий святий. Його день дітки чекають з особливою радістю! Цього дня діти традиційно отримують подарунки - "Миколайчики".

День Святого Миколая - час чудес, добрих справ, радості, безкорисливості. Миколай Угодник вчить усіх нас бути добрішими один до одного, співпереживати, любити дітей і Господа Бога!