Меню
Назад » » 2023 » Червень » 10

Святитель Лука, Сповідник, Архієпископ Кримський

  • 10.06.2023
  • 105 Переглядів
11 червня Православна Церква вшановує памʼять Святителя Луки, Сповідника, Архієпископа Кримського, частинка мощів якого знаходиться у нашому храмі.

Святий угодник Божий Лука, який просіяв у сонмі святих Церкви Христової як сповідник, явив у своїй особі образ доброго пастиря, що зцілює недуги як душевні, так і тілесні, показав приклад поєднання служіння архіпастиря і лікаря. Його богословські трактати пробуджують віру і переконують тих, хто сумнівається в істинності буття Божого, спростовуючи різні псевдонаукові теорії. Своїм подвигом святитель показав, що є "несення хреста Христового".

Архієпископ Лука (в миру Валентин Феліксович Войно-Ясенецький) народився в Керчі 27 квітня 1877 р. Закінчивши гімназію, після роздумів про вибір життєвого шляху вирішив, що зобов'язаний займатися тільки тим, що "корисне для людей, які страждають", вибрав медицину. Після закінчення університету майбутній святитель займався медичною практикою і науковими дослідженнями. У 1920-х рр. він працював хірургом у Ташкенті, беручи активну участь і в церковному житті, відвідуючи засідання церковного братства. Слова єпископа Ташкентського Інокентія: "Докторе, вам треба бути священиком" були сприйняті як Божий заклик. Після трирічного служіння в сані ієрея отець Валентин приймає чернечий постриг з ім'ям апостола, євангеліста і лікаря Луки, і 30 травня 1923 р. ієромонах Лука був таємно хіротонізований на єпископа. З цього часу починається хресний шлях Владики як сповідника. Численні арешти, тортури і заслання не послабили ревність Святителя у виконанні архіпастирського обов'язку і служінні людям як лікаря.

З 1946 по 1961 рр. Владика Лука був правлячим архієреєм Кримської єпархії. Помер

Преосвященніший Лука 11 червня 1961 р. Але пастир не залишив свою паству. Його молитвами відбувалися численні чудесні зцілення. У 1996 р. відбулося обрітення святих останків архієпископа Луки, які нині спочивають у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Сімферополя. Бог молитвами святителя Луки нехай дасть і нам міцності в несенні свого хреста і доброму сповіданні Святої Православної Віри.