Меню
Назад » » 2023 » Серпень » 1

Святий славний пророк Ілія

  • 01.08.2023
  • 114 Переглядів
2 серпня Православна Церква вшановує святого славного пророка Ілію.

Один із найвидатніших пророків Старого Заповіту. Він народився у Фесвії Галаадській у коліні Левіїному за 900 років до Різдва Христового. Коли народився Ілля, батькові його Соваку було видіння, що милостиві мужі розмовляли з немовлям, сповивали вогнем і годували полум'ям вогненним. З юних років він оселився в пустелі і жив у суворому подвигу посту і молитви.

Покликаний на пророче служіння за царювання царя Ахава-ідолопоклонника, який поклонявся Ваалу (сонцю) і змушував народ єврейський робити те саме. Господь послав Іллю до Ахава і наказав передбачити йому, що якщо він і його народ не звернуться до істинного Бога, то його царство спіткає голод. Ахав не послухався пророка, і в країні настала посуха і великий голод. Під час голоду Ілля прожив рік у пустелі, куди йому ворони носили їжу, і понад два роки в однієї вдови в м. Сарепті. Через три з половиною роки Ілія повернувся в Ізраїльське царство і сказав цареві та всьому народу, що всі лиха ізраїльтян відбуваються через те, що вони забули істинного Бога і стали поклонятися ідолу Ваалу. Щоб довести хибність ізраїльтян, Ілля запропонував зробити два жертовники - один Ваалу, а інший - Богу, і сказав: "Принесемо жертви, і якщо вогонь із неба зійде на жертовник Ваала, значить, він істинний Бог, а якщо ні, то ідол" (див. 3Цар.18,21-24). Спочатку зробили жертовник Ваалу, накидали дров, закололи бика, а жерці Ваалові стали молитися своєму ідолу: "Ваале, Ваале, пошлі нам з неба вогонь". Але відповіді ніякої не було, і вогонь з неба на Ваалів жертовник не зійшов. Увечері Ілля зробив свій жертовник, поклав дрова, полив їх насамперед водою і став молитися Богу. Аж раптом з неба впав вогонь і спалив не тільки дрова і жертву, а й воду та каміння жертовника. Коли народ побачив це диво, то прославив істинного Бога і знову в Нього увірував.

За свою полум'яну ревність про Славу Божу пророка Ілію було взято на небо живим у вогняній колісниці. Свідком цього дивовижного сходження був пророк Єлисей. Потім у Преображенні Господньому він з'явився разом із пророком Мойсеєм і постав перед Ісусом Христом, розмовляючи з ним на горі Фавор. За переказами Святої Церкви, пророк Ілля буде Предтечею Страшного Другого Пришестя Христа на землю і під час проповіді прийме тілесну смерть.

Св. пророку Іллі моляться про покривання християн останніх часів від спокуси антихриста, про заступництво в гоніннях, за часів голоду і повальних хвороб, у бідності та інших життєвих труднощах.