Меню
Назад » » 2024 » Березень » 22

Святий праведний Феодосій Балтський

  • 22.03.2024
  • 160 Переглядів
22 березня Православна Церква вшановує памʼять святого праведного Феодосія Балтського, частинка мощів якого знаходиться у нашому храмі.

Отець Феодосій Левицький, син священика, народився 11 січня 1791 року. Після закінчення курсу Подільської Духовної семінарії 1815 року його було зведено у сан священика Балтської Нікольської церкви. У 1818 році о. Феодосій овдовів, втративши одночасно дружину і народженого сина. Втративши найближчих людей, після смерті матері й батька він цілком віддає себе Богові на служіння, охоплений любов'ю і співчуттям до ближніх о. Феодосій відкриває в м. Балта притулок для приїжджих. 

1823 року після представлення імператору Олександру Благословенному свого твору про страшний суд його викликали до Петербурга. Імператор так прихильно ставився до священика Феодосія, слухаючи його повчання і проповіді, що призначив його своїм духівником. 1824 року через заздрість і наклеп придворних ворогів отець Феодосій був ув'язнений у Коневецькому монастирі, де провів в ув'язненні три роки. 

Після звільнення 1828 року він повернувся в місто Балту і зайнявся облаштуванням будинку для приймання мандрівників, з метою заснувати згодом у ньому чернечу обитель. 

За все своє земне життя святий праведний старець Феодосій здобув любов у віруючих людей за свою простоту і співчуття до жебраків і знедолених, а також своєю палаючою і полум'яною молитвою. Помер о. Феодосій 22 березня 1846 року і похований на кладовищі біля своєї дружини і сина. 

У 1909 році з дозволу Святійшого Синоду останки його перенесено з цвинтаря в крипту (печеру) Троїцького храму заснованого на його пам'ять Покровсько-Балтсько-Феодосіївського монастиря. Після закриття обителі в 1923 році мощі знову були повернуті на кладовище. У 1997 році з благословення Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела мощі були вдруге знайдені і покладені в раку в Успенському соборі м. Балти.

У 2009 році о. Феодосій був зарахований до лику святих і чин канонізації відбувся за численного скупчення вірян. Божественну Літургію очолив спочилий Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у співслужінні сонму архієреїв. У 2011 році відбулося урочисте перенесення святих мощей о. Феодосія  до відродженого Свято-Покровського Балтсько-Феодосіївського чоловічого монастиря, в якому він молитовно і тілесно спочиває і понині. За молитвами угодника Божого монастир відроджується, і всі, хто приходить вклониться його святим останкам, відчувають його заступництво і благодатну допомогу.