Меню
Назад » » 2023 » Січень » 18

Святе Богоявлення. Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

  • 18.01.2023
  • 140 Переглядів
19 січня - Святе Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Цього дня Христос прийшов на Йордан до Іоанна Хрестителя з метою прийняти Хрещення. Іоанн, який проповідував про швидке пришестя Месії, побачивши Ісуса, був здивований і сказав: "Мені треба хреститися від Тебе, і чи Ти приходиш до мене?" На це Ісус відповів, що "належить нам виконати всяку правду" (Мф. 3:14-15), і прийняв Хрещення від Іоанна. Богоявленням свято називається тому, що під час Хрещення Господнього з'явилася світові Пресвята Трійця: "Відчинилося небо, і Дух Святий зійшов на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і був голос із небес, що промовляє: "Ти - Син Мій Улюблений, у Тобі - Моє благовоління!"" (Лк. 3:21-22). "Чому Іоанн просив Хрещення Христового, але не отримав? Відомо, що Іоанн був образом закону, - пояснює святитель Амвросій Медіоланський.  - Тому потрібно було, щоб він був і Хрестителем Христа".

Свята Церква у святі Хрещення Господнього утверджує нашу віру в найвищу, незбагненну розумом таємницю Трьох Осіб Єдиного Бога і навчає нас рівночесно сповідувати та прославляти Святу Трійцю Єдиносущну та Нероздільну; викриває та руйнує хибні уявлення стародавніх псевдовчителів, які намагалися думкою та словом людським осягнути Творця світу. Церква показує необхідність хрещення для віруючих у Христа, вселяє нам почуття глибокої вдячності до Просвітителя й Очисника нашого гріховного єства. Вона вчить, що наше спасіння й очищення від гріхів можливе тільки силою благодаті Святого Духа і тому необхідно гідно зберігати ці благодатні дари святого хрещення для збереження в чистоті тієї дорогоцінної одежі, про яку говорить нам свято Хрещення: "Коли в Христа хреститеся, то в Христа облекостеся" (Гал. 3:27).

Свято Богоявлення виникло в III столітті. Спочатку воно було присвячене не тільки Хрещенню, але також спогаду Боговтілення і Різдва Христового, і святкувалося 19 січня. У IV столітті спочатку на Заході, а потім і на Сході свято Різдва було виділено в особливе торжество. Нині Різдво і Водохреща святкують окремо скрізь, крім Вірменської Церкви, де з VIII століття служба Богоявлення включає святкування як Водохреща, так і Різдва. У Православній Церкві служби на Різдво та Богоявлення мають багато спільного. Давня традиція сприймати Різдво та Водохреща як єдине свято Богоявлення знайшла відображення в періоді, що отримав назву Святки. Дні від Різдва до Водохреща відзначені відсутністю посту і наповнені радістю Церкви про Бога, що з'явився у світ.