Меню
Назад » » 2022 » Серпень » 3

Свята рівноапостольна Марія Магдалина

  • 03.08.2022
  • 204 Перегляда
4 серпня Православна церква вшановує памя'ть святої рівноапостольної Марії Магдалини.

Свята рівноапостольна Марія Магдалина походила з містечка Магдали, що було колись на берегах Генезаретського озера. В Євангелії нічого не сказано про її юні роки, але з передання довідуємося, що була вона сиротою, жила разом із сестрою Марфою та братом Лазарем.

Марія Магдалина була вродливою жінкою і жила грішно. Саме її юдейські старшини зловили на перелюбі і хотіли вбити, закидавши камінням, однак щоб спокушувати Ісуса Христа, привели до Нього, чекаючи що Він скаже на те. Христос же їм відповів:”Хто з вас без гріха – нехай перший кине у неї камінь”(Єв. від Івана 8:7), і тоді фарисеї почали відходити від неї, аж поки не залишилося ні одного. Тоді Христос простив їй гріхи, кажучи: “Де ж ті, жінко, що тебе оскаржили? Чи ніхто тебе не засудив? Вона відповіла: Ніхто, Господи. Ісус їй сказав: Не засуджую і Я тебе, іди, та вже більше не гріши…” (Єв. від Івана 8:10,11). Після того, як Ісус вигнав з Марії сім бісів, вона змінила своє життя — стала Його вірною ученицею, одною із кращих друзів Христа. Він гостював у неї вдомі, а вона дуже уважно слухала вчення Ісуса та виконувала його. Також, коли помер її брат Лазар – Ісус воскресив його із мертвих.

Завдячуючи всім добродійствам Господа, Марія Магдалина була вірна Христові не тільки в хвилини Його слави, але й у момент найбільшого приниження на Голгофі; вона була поруч навіть тоді, коли майже всі учні Христа покинули Його.

По Вознесінні Христовім, коли апостоли розійшлися з Єрусалима проповідувати в усі кінці світу, разом із ними пішла й Марія Магдалина. Як оповідає передання, вона проповідувала в Римі на рівні з апостолами і увійшла в історію Церкви, як рівноапостольна. В широких вимірах проявлялась її духовно-просвітницька діяльність. Зі Святого Переказу нам відомо, що Свята рівноапостольна Марія Магдалина дійшла до Риму, де про Воскреслого Христа сповістила імператора Тіберія. З Риму вже у літніх роках переселилася в Ефес, де трудився святий апостол Іван (згідно з переданням, саме з її слів апостол написав 20-ту главу свого Євангелія). В Ефесі вона і завершила свою земну путь.