Меню
Назад » » 2022 » Листопад » 18

Священномученик Павел, патріарх Константинопольський

  • 18.11.2022
  • 138 Переглядів
19 листопада Церква вшановує памʼять священномученика Павла, патріарха Константинопольського.

Святителя Павла, архієпископа Константинопольського, було обрано на патріаршу кафедру після смерті Патріарха Олександра (+340), коли знову спалахнула аріанська єресь. На Соборі, який обирав нового Константинопольського патріарха, було багато аріан. Вони повставали проти обрання святителя Павла, але православних членів Собору виявилася більшість. Імператор Констанцій, що царював над східною половиною Римської імперії, був аріаніном. Під час виборів патріарха його не було у Константинополі. Після свого повернення, він скликав собор, який незаконно зняв святителя Павла, і імператор вигнав його зі столиці. На місце святителя звели аріаніна Євсевія Нікомідійського. Патріарх Павел пішов у Рим, де знайшли собі притулок та інші православні єпископи, вигнані Євсевієм.

Недовго керував Церквою Євсевій. Коли він помер, святитель Павел повернувся до Константинополя. Його з любов'ю зустріла паства. Але Констанцій вдруге вигнав святого, і йому довелося повернутися до Риму. Імператор Констант написав своєму східному співправителю Констанцію грізний лист, який відправив до Константинополя зі святим архіпастирем-вигнанцем. Загрози подіяли, і святителя Павла повернули на патріарший престол.

Проте незабаром благочестивого імператора Константа, захисника православних, було зрадницько вбито під час палацового перевороту. Святителя Павла знову вигнали зі столиці і відправили на заслання до Вірменії, до міста Кукуз, де він прийняв мученицьку кончину. Коли Патріарх звершував Божественну літургію, увірвалися аріани і задушили святого його святительським омофором. Сталося це у 350 році. У 381 році святий цар Феодосій Великий урочисто переніс мощі святителя Павла сповідника з Кукуза до Константинополя. 1326 року мощі святителя Павла перенесені до Венеції.