Меню
Назад » » 2023 » Лютий » 14

Стрітення Господа і Спаса нашого Ісуса Христа

  • 14.02.2023
  • 160 Переглядів
15 лютого - Стрітення Господа і Спаса нашого Ісуса Христа.

Стрітення Господнє - це двунадесяте неперехідне свято, яке завжди відзначається 15 лютого за новим стилем. Це - одне з найдавніших свят Православної Церкви. Свято приурочене події, що трапилася на 40-й день після народження Немовляти Ісуса Христа, коли Його принесли до храму Його Матір та Йосип Обручник, а потім Він був посвячений Богу.

"Коли ж виповнилися дні очищення їх за законом Мойсеєвим, принесли Його до Єрусалима, щоб представити перед Господом" (Лк.2:22). Як належну жертву вони принесли двох горлиць. У Єрусалимі в цей час жив Симеон - праведний і благочестивий старець, якому "було передвіщено Духом Святим, що він не побачить смерті, доки не побачить Христа Господнього" (Лк.2:26). 

Праведний Симеон Богоприємець, за Переказами, був одним із 72 вчених-перекладачів Святого Письма, які перекладали Біблію з єврейської на грецьку мову за бажанням царя Птолемея II Філадельфа. Цей переклад робився в III столітті до Різдва Христового в Олександрії Єгипетській і отримав назву Септуагінти. Коли праведний Симеон перекладав книгу пророка Ісаї, де говориться: "Ось Діва в утробі зачне, і Сина народить, і наречуть ім'я Йому: Еммануїл" (Іс. 7:14) - відоме пророцтво про народження Христа-Спасителя, то засумнівався і хотів виправити "діва" на "жінка". Тоді з'явився йому Ангел Господній і заборонив змінювати слово, пообіцявши, що Симеон не помре, поки не побачить виконання цього пророцтва. 

Так Симеон прожив близько 300 років, чекаючи народження Ісуса Христа - Спасителя світу. Як сказано в Євангелії, Симеон прийшов "за навіюванням до храму", якраз тоді, коли Діва Марія та Йосип принесли Немовля Христа. За спонуканням Святого Духа він прийшов цього дня до храму і зустрів Святе сімейство. Симеон узяв Немовля на руки, благословив Бога і сказав: "Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, з миром, бо бачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед обличчям усіх народів, світло для просвітлення язичників і славу народу Твого Ізраїлю. А Йосип і Матір Його дивувалися сказаному про Нього. І благословив їх Симеон, і сказав Марії, Матері Його: "Ось, лежить Сей на падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі і на предмет суперечок, - і Тобі Самій зброя пройде душу, - нехай відкриються помисли багатьох сердець" (Лк. 2:29-35). Так Симеон Богоприїмець передбачив майбутнє Немовляти Христа і Його Матері, Якій належало побачити хресні страждання Свого Сина. Там же в храмі перебувала і пророчиця Анна, яка стала говорити всім про народженого Спасителя.

"І коли вони зробили все за законом Господнім, повернулися до Галілеї, до міста свого Назарету" (Лк.2:39).

Подячні слова Симеона Богоприїмця до Бога "Нині відпускаєш..." стали молитвою, що читається на кожному вечірньому богослужінні та в послідуванні після причастя Святих Христових Тайн. Також ця молитва читається під час обряду воцерковлення, що звершується після таїнства Хрещення - коли священик заносить немовля-хлопчика до вівтаря та обносить його навколо престолу.

Церква вчить нас, що в день Стрітення Господнього треба подумати не тільки про євангельську зустріч Симеона Богоприїмця з Немовлям Христом, а й про власну особисту зустріч із Богом.