Меню
Назад » » 2024 » Квітень » 29

Страсна седмиця

  • 29.04.2024
  • 90 Переглядів
Страсна седмиця - остання седмиця перед Великоднем. Вона присвячена спогаду останніх днів земного життя Спасителя: Його страждань, хресної смерті та поховання (у церковнослов'янській мові слово "страсть" означає "страждання"). Усі дні Страсної седмиці називаються великими.

Цей тиждень особливо шанується Церквою. "Усі дні, - йдеться в Синаксарі, - перевершує Свята і Велика Чотиридесятниця, але більша за Святу Чотиридесятницю Свята і Велика седмиця (страсна), і більша за саму Велику седмицю ця Велика і Свята субота. Називається ця седмиця великою не тому, що її дні або години більші (за інші), а тому, що в цю седмицю звершилися великі й надприродні чудеса та надзвичайні справи нашого Спасителя...".

Згадуючи в Богослужінні події останніх днів земного життя Спасителя, Свята Церква уважним оком любові та благоговіння стежить за кожним кроком, вслухається в кожне слово Христа Спасителя, що прийде на вільну жертву, поступово веде нас стопами Господа впродовж усього Його хресного шляху, від Віфанії до Лобного місця, від царственого входу Його в Єрусалим і до останнього моменту Його спокутних за людські гріхи страждань на хресті, і далі - до світлого торжества Христового Воскресіння.

Весь зміст служб спрямований на те, щоб читанням і піснями наблизити нас до Христа, зробити нас здатними духовно споглядати таїнство спасіння, до спогаду якого ми готуємося.

Перші три дні цієї седмиці присвячені посиленому приготуванню до спогаду страстей Христових.

Намагаючись зібрати і зосередити увагу і думки вірян загалом на всій Євангельській історії втілення Боголюдини і Його служіння роду людському, Свята Церква в перші три дні Страсної седмиці прочитує на часах все Чотириєвангеліє.

У Великий Понеділок у богослужінні особливо виразно звучать дві теми: біблійний патріарх Йосип як прообраз Христа і прокляття смоковниці. Згідно з Євангелієм (Мк.11:12-26), прокляття смоковниці сталося якраз у перші два дні седмиці одразу після входу Господнього до Єрусалиму: у понеділок Христос побачив смоковницю і прокляв, не знайшовши на ній плодів, у вівторок же учні виявили, що вона засохла. Свята Церква розглядає цю подію як науку для всіх вірних: людина, що не приносить плоду, піддається аналогічному прокляттю і гине.

Великий Вівторок - єдиний день седмиці, який не має спогадів, пов'язаних із подіями останніх днів життя Христа; цього дня вся наша увага звернена на 2 притчі, які Христос виголосив якраз у Єрусалимі: притчу про таланти і притчу про десять дів. Притча про таланти в ідейному сенсі є продовженням прокляття смоковниці, бо вимагає реалізації дарованих нам талантів; водночас притча про десять дів вводить нову тему - близькість Другого пришестя Спасителя.

У Велику Середу згадують жінку-грішницю, яка омила сльозами і помазала дорогоцінним миром ноги Спасителя, коли Він був на вечері у Віфанії в будинку Симона прокаженого, і цим приготувала Христа до поховання. Тут же Іуда уявною турботою про жебраків виявив своє грошолюбство, а ввечері наважився зрадити Христа іудейським старійшинам за 30 сребреників (сума, достатня за тогочасними цінами для придбання невеликої ділянки землі навіть в околицях Єрусалима). У Велику Середу на літургії Передосвячених Дарів, за заамвонною молитвою, востаннє вимовляється молитва преподобного Єфрема Сиріна з трьома великими поклонами.

У четвер Страсної седмиці в богослужінні згадуються чотири найважливіші євангельські події, що звершилися цього дня: Таємна вечеря, на якій Господь встановив новозавітне таїнство Святого Причастя (Євхаристії), умовення Господом ніг учням Своїм на знак найглибшого смирення та любові до них, молитва Спасителя в саду Гефсиманському і зрада Іуди. У спогад подій цього дня після заамвонної молитви на Літургії в кафедральних соборах під час архієрейського служіння звершується зворушливий обряд умивання ніг, який воскрешає в нашій пам'яті безмірну смиренність Спасителя, Який умив ноги Своїм учням перед Таємною вечерею. Цього дня Господь встановив Таїнство Причастя, тому всі православні християни прагнуть причаститися Святих Христових Таїн на Божественній Літургії.

День Великого п'ятка присвячений спогаду засудження на смерть, Хресних страждань і смерті Спасителя. У богослужінні цього дня Церква ніби ставить нас біля підніжжя Хреста Христового і перед нашим благоговійним і трепетним поглядом зображує спасительні страждання Господа. На утрені Великої п'ятки (вона служиться в четвер увечері) читаються 12 Євангелій Завіту Святих Страстей.

Літургії у Велику П'ятницю не буває, тому що цього дня Сам Господь приніс Себе в жертву, а звершуються Царські Часи.

Вечірня звершується в спогад зняття з хреста тіла Христового і поховання Його. Під час співу тропаря: "Благообразний Йосип, знявши з хреста пречисте Твоє Тіло, обгорнув плащаницею і пахощами умастивши, поклав у новому гробі" священнослужителі піднімають Плащаницю (тобто зображення Христа, що лежить у гробі). Плащаниця покладається на особливо приготованому столі (гробниці). Потім священнослужителі і всі, хто молиться, вклоняються перед Плащаницею і цілують рани зображеного на ній Господа: пробоєні ребра, руки і ноги Його. Увечері буває друга служба з хресним ходом.

Плащаниця перебуває на середині храму протягом трьох (неповних) днів, нагадуючи цим триденне знаходження Ісуса Христа у гробі.

Це день суворого посту.

У Велику Суботу (служба починається ввечері у Велику П'ятницю) Церква згадує поховання Ісуса Христа, перебування Його тіла у гробі, зішестя душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю та порятунку душ, які з вірою чекали на Його пришестя, і введення розсудливого розбійника в рай. 

У Велику Суботу звершується літургія Василя Великого, що починається вечірньою. Наприкінці опівнічниці священнослужителі мовчки переносять Плащаницю з середини храму до вівтаря через Царську Врата і кладуть її на престол, де вона і залишається до свята Вознесіння Господнього, на згадку сорокаденного перебування Ісуса Христа на землі після воскресіння Його з мертвих.

Після цього віряни благоговійно очікують настання найбільшого Свята Воскресіння Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа.

Великодня радість є свята радість, якій немає і не може бути рівної на всій землі. Це нескінченна вічна радість вічного життя і блаженства. Вона і є саме та радість, про яку сказав Сам Господь: "Зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не забере у вас" (Ін.16:22).