Меню
Назад » » 2022 » Вересень » 18

Спомин дива архістратига Михаїла

  • 18.09.2022
  • 154 Перегляда

На 19 вересня, за церковним календарем, припадає Спомин дива архістратига Михаїла.

В Біблії архангел Михаїл зображується як могутній борець проти диявола і темряви, що прагнуть захопити людські душі. Саме тому церква називає його «архістратигом», тобто старшим серед небесних воїнів. На іконах святий Михайло частіше за все змальовується з полум’яним мечем чи довгим списом, котрими пронизує демонічні прояви зла. У перекладі ім’я Михайло (Мікаель) означає «хто як Бог?».

Спомин дива архістратига Михаїла датується IV століттям. На Заході Малої Азії знаходилась історична місцевість Фрігія. Її «серцем» називали античне місто Іераполь (за іншими даними Гіераполь). Кожен, хто приїжджав сюди, не міг відвести погляду від храму святого архістратига Михаїла. Якщо вірити історичним даним, храм було збудовано завдяки жителю містечка Лаодокія, що пройнявся бажанням віддячити святому за врятування донечки. Однієї ночі архангел Михаїл з’явився чоловікові уві сні й повідомив, що його німа донька отримає дар мови після того, як вип’є цілющої води з джерела. Наступного дня дівчинка, скуштувавши диво-води, мовила перші слова. Безмежно вдячний батько  збудував храм, присвячений рятівникові.

Шістдесят років молитви в святині виконував священик Архип. Віра Архипова, його поради приєднуватися до християнства і наслідувати слово Боже, збентежили язичників. Тож вони вирішили знищити храм і позбутися благочестивого християнина. Для цього з’єднали два русла повноводної гірської річки і направили їх зруйнувати фундамент храму. Побачивши небезпеку, Архип став щиро просити заступництва. За переказом, раптово сяйнув вогонь, святий архістратиг, що прибув з неба, махнув яскравим жезлом - в скелі утворилася велика тріщина, в яку і вибігла вся бурхлива вода. Архип та всі християни, що зібралися тоді біля храму, в молитвах прославили Бога і заступника Михаїла за спасіння. А місце, де сталося диво, символічно назвали «Хони», що дослівно перекладається як «ущелина».

В Україні архістратиг Михаїл є одним із найбільш шанованих святих, небесним покровителем Києва, який зображений на гербі столиці. За легендою, архангел Михаїл явився князю Михайлу-Святополку ІІ Ізяславичу під час бою з половцями у вигляді крилатого птаха у рицарському обладунку. На честь перемоги у боротьбі над половцями князь побудував Михайлівський Золотоверхий собор.  До революції саме день Собору Архангела Михайла святкувався як день міста.