Меню
Назад » » 2024 » Січень » 19

Собор святого славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна

  • 19.01.2024
  • 101 Перегляд
Наступного дня після Богоявлення Церква вшановує того, хто послужив справі Хрещення Христового, поклавши свою руку на главу Спасителя. Святий Предтеча і Хреститель Господній Іоанн, найвидатніший із пророків, завершує історію Церкви Старозавітної та відкриває епоху Нового Завіту.

Св. Іоанн свідчив про Христа Іісуса, що Він є воістину "Агнець Божий, що бере на себе гріх світу" (Ін. 1:29), - є обіцяний Спаситель, всіма омріяний. Чули це ті, хто був при ньому, і повірили. Від них пройшло це свідчення в народ, і всі стали думати, що засвідчений Іоанном не проста людина.

Виникає запитання: чому свято на честь одного святого називається Собором? Хіба Собором не називається лише день святкування пам'яті безлічі святих, як, наприклад, собор 12 апостолів?

У цьому випадку слово "собор" має інше значення: не те, коли ми згадуємо багатьох угодників Божих, а те, що православний народ збирається в храмі, щоб соборно помолитися, звершити богослужіння і похвалу на честь Іоанна Предтечі, який послужив справі Хрещення Христового. Саме до Іоанна Хрестителя, а не безлічі угодників Божих, цього дня ми звертаємо свої молитви, про що свідчать і молитви свята.