Меню
Назад » » 2024 » Січень » 7

Собор Пресвятої Богородиці

  • 07.01.2024
  • 93 Перегляда
8 січня, наступного дня після свята Різдва Христового, Православна Церква з хвалебними і подячними піснями звертається до Богоматері, яка стала обраним знаряддям Промислу, що народила Спасителя. Це зібрання вірян було названо "собором Пресвятої Богородиці".

Разом із Богоматір'ю, у цьому соборі також звершується пам'ять святого Іосифа Обручника, царя Давида (предка по плоті Господа Ісуса Христа) та святого Якова, брата Господнього, сина від першого шлюбу святого Іосифа Обручника, який супроводжував разом із батьком Матір Божу та Богонемовля Ісуса під час втечі до Єгипту.

Встановлення цього святкування відноситься до давніх часів Християнської Церкви. Уже Епіфаній Кіпрський, а також святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин Іпонійський у своїх повчаннях на свято Різдва Христового з'єднували хвалу Народженій Боголюдині з хвалою Діві, що народила Його. Вказівку на святкування собору Пресвятої Богородиці наступного дня після Різдва Христового можна знайти в 79 правилі VI Вселенського Собору (691 р).