Меню
Назад » » 2023 » Січень » 7

Собор Пресвятої Богородиці

  • 07.01.2023
  • 172 Перегляда
Наступного дня після свята Різдва Христового, 8 січня за новим стилем, православний світ відзначає важливе свято - Собор Пресвятої Богородиці.

Цього дня Православна Церква з хвалебними та подячними піснями звертається до Богоматері, яка стала обраним знаряддям Промислу, що народила Спасителя. Саме тому, що Пресвята Діва є Тією, від якої народився, втілився Спаситель наш Ісус Христос, і встановлене це свято її вшанування відразу після Його Різдва.

Собором цей день називається тому, що на відміну від окремих свят на честь Пресвятої Богородиці (наприклад, Її Зачаття, Різдва, Благовіщення та ін.) цього дня звершується загальне (соборне) святкування й інших осіб, близьких до Пресвятої Діви Марії та Господа Іісуса Христа.

Так, разом із Богоматір'ю, у святкування Собору також звершується пам'ять тих, хто по плоті був близький до Спасителя: святого Іосифа Обручника, царя Давида (предка по плоті Господа Ісуса Христа) та святого Якова (брата Господнього, сина від першого шлюбу святого Іосифа Обручника), який супроводжував разом із батьком Матір Божу та Богонемовля Ісуса під час втечі до Єгипту.

Йосип Обручник, будучи 80-річним старцем, з благословення первосвященика прийняв Діву Марію, щоб зберігати її невинність і чистоту. І хоча він був заручений з Пречистою, все його служіння полягало в тому, щоб оберігати Матір Божу. Пророк Давид був по плоті предком Господа і Спасителя, тому що, як і належало бути, Спаситель, Месія, прийшов у світ із роду Давидова. А апостол Яків називається братом Божим, тому що був старшим сином Обручника Йосипа - від його першого шлюбу. Яків був дуже благочестивою людиною і після Воскресіння Христового був обраний предстоятелем Єрусалимської Церкви.

Свято Собору Пресвятої Богородиці має давнє походження, його встановлення належить до ранніх часів Християнської Церкви. Уже в 4 столітті Епіфаній Кіпрський, а також святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин у своїх повчаннях на свято Різдва Христового поєднували хвалу народженій Боголюдині з хвалою Діві, що народила Його. Офіційну вказівку на святкування Собору Пресвятої Богородиці на наступний день після Різдва Христового можна знайти в 79 правилі VI Вселенського Собору, що відбувся в 680-681 роках.