Меню
Назад » » 2023 » Квітень » 7

Собор Архангела Гавриїла

  • 07.04.2023
  • 115 Переглядів
8 квітня, наступного дня після Благовіщення, Православною Церквою святкується Собор Архангела Гавриїла. 

Архангел Гавриїл був обраний Господом для того, щоб благовістити Діві Марії, а з Нею і всім людям велику радість про Втілення Сина Божого. Тому наступного дня після Благовіщення, прославивши Пречисту Діву, дякують Господу і шанують Його посланця Архангела Гавриїла. 

Ім'я Гавриїл означає "Сила Божа" або "Божа твердиня". На іконах Архангел Гавриїл зображується з райською гілкою, принесеною ним Діві Марії, або з ліхтарем, що світиться, у правій і дзеркалом у лівій руці.

Цього дня згадуються всі явлення Архангела Гавриїла: він надихав Мойсея під час написання книги Буття; пророкові Даниїлу сповіщав про долю єврейського народу; являвся праведній Анні зі звісткою про народження від неї Діви Марії; священникові Захарії сповіщав про народження Предтечі Господнього; невідступно перебував із Богородицею під час Її земного життя; являвся святому Йосипу Обручнику.

У Гетсиманському саду, де Ісус Христос молився, являвся Архангел і зміцнював Його перед стражданнями. Жінки-мироносиці першими почули радісну звістку про Воскресіння Христове також від Архангела Гавриїла.