Меню
Назад » » 2022 » Серпень » 10

Різдво святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця

  • 10.08.2022
  • 192 Перегляда
11 серпня Церква святкує Різдво святителя Миколи Чудотворця, єпископа Мир Лікійських. Це один із найшанованіших святих на Русі.

Микола Чудотворець народився 258 року у місті Патарі, неподалік Лікії, що на південному узбережжі малоазійського півострова. Його батьки Феофан і Нонна були благочестивими і праведними християнами, але довгий час були бездітними, про що дуже сумували і постійно молилися Богові про послання їм дитини. Господь почув їх і послав їм сина, а вони дали обітницю присвятити єдину дитину служінню Богу.

Немовля ж Микола з дня свого народження показало людям світло майбутньої своєї слави великого чудотворця. Перше диво він явив при своєму народженні, зцілив свою матір від важкої хвороби. До того ж новонароджене немовля ще в купелі під час хрещення простояло на ногах три години, ніким не підтримуване, віддаючи цим честь Пресвятій Трійці.

Вже з дитинства Святий Миколай розпочав постнічне життя, приймав молоко матері по середах і п'ятницях, лише один раз, після вечірніх молитов батьків. Ставши трохи старшим, він досяг успіху у вивченні Божественного Писання, цілими днями проводив у храмі, а вночі молився і читав книги. Будучи постійно в працях і молитві, Микола виявляв велике милосердя до оточуючих, приходив на допомогу стражденним і роздав увесь свій маєток жебракам. Сам він вів простий і вельми аскетичний спосіб життя і прославився, як великий угодник Божий.

Ще за життя святитель Миколай творив багато чудес – не раз рятував потопаючих у морі, виводив із полону та ув'язнення в темницях, зцілював людей від недуг і навіть воскрешував їх, боровся за правду і вимагав у можновладців відновлення справедливості, вчив своїм життям любові та співчуття . Він прожив гідне життя і, досягнувши глибокої старості, мирно помер.

Тому не дивно, що цей святий шанувався за всіх часів та багатьох народів. Проте, точний час встановлення святкування Різдва святителя Миколая Чудотворця невідомий. Найімовірніше, це свято було місцевим у малоазіатських Лікійських Світах, де Святитель служив Архієпископом, і на батьківщині його батьків – у Патарі. Потім, у пору хрестових походів, це свято могло поширитися по всій Нікейській Імперії і звідти проникнути на Русь, де цей святий був шанований з давніх часів.