Меню
Назад » » 2022 » Вересень » 20

Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії

  • 20.09.2022
  • 180 Переглядів
21 вересня православні християни святкують Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Це одне з двонадесятих православних свят.

Пресвята Діва Марія народилася в той час, коли люди дійшли до таких меж морального занепаду, за яких їхнє повстання здавалося вже неможливим. Найкращі уми тієї епохи усвідомлювали і часто відкрито говорили, що Бог повинен зійти у світ, щоб виправити віру і не допустити смерті людського роду. Син Божий захотів прийняти людське єство для спасіння людей і обрав Собі в Матері  Пречисту Діву Марію, єдину гідну вмістити в Себе і втілити Джерело чистоти і святості.

Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії святкується Церквою як день всесвітньої радості. У цей світлий день, на межі Старого і Нового заповітів, народилася Преблагословенна Діва Марія, предвизначена  від віку Божественним Промислом послужити таємниці втілення Бога Слова - явитися Матір'ю Спасителя світу, Господа нашого Ісуса Христа. 

Пресвята Діва Марія народилася у невеликому Галілейському місті Назареті. Батьками її були праведні  Іоаким із роду пророка та царя Давида та Анна з роду первосвященика Аарона. Подружжя було бездітним, оскільки свята Анна була неплідна. Досягши похилого віку, Іоаким і Анна не втрачали надії на Божу милість, твердо вірячи, що Богу все можливо, і Він може позбавити неплідності  Анну  навіть у її старості, як колись зробив це  Саррі, дружині патріарха Авраама. Святі Іоаким та Анна дали обітницю Богу присвятити  служінню в храмі дитину, яку їм пошле Господь.

Безчаддя вважалося в єврейському народі покаранням Божим за гріхи, тому святі та праведні Іоаким і Анна терпіли несправедливу ганьбу від своїх співвітчизників. В одне зі свят старець Іоаким приніс до Єрусалимського храму свою жертву в дар Богові, але первосвященик не прийняв її, назвавши Іоакима негідним. Святий Іоаким у глибокому горі пішов у пустелю і там зі сльозами молився Господеві про дарування дитини. Свята Анна, дізнавшись, що сталося в Єрусалимському храмі, гірко плакала, проте не нарікала на Господа, а молилася, закликаючи на свою сім'ю Боже милосердя.

Господь виконав їхнє прохання, коли святе подружжя досягло похилого віку і приготувало себе доброчесним життям до високого звання – бути батьками Пресвятої Діви Марії, майбутньої Матері Господа Ісуса Христа. Архангел Гавриїл приніс Іоакиму та Анні радісну звістку: молитви їх почуті Богом, і в них народиться Преблагословенна Діва Марія, через яку буде даровано спасіння всьому світу. Пресвята Діва Марія Своєю чистотою і чеснотою перевершила не тільки всіх людей, а й Ангелів, стала живим храмом Божим, і, як оспівує Церква у святкових піснеспівах, "Небесними Дверями, що вводять Христа у Всесвіт на спасіння душ наших" (2-га стихіра на "Господи, возвах", глас 6).

Різдво Божої Матері ознаменувало настання часу, коли почали виконуватися великі й втішні обітниці Божі про спасіння людського роду від рабства диявола. Ця подія наблизила на землі благодатне Царство Боже, царство істини, благочестя, чесноти та безсмертного життя.