Меню
Назад » » 2023 » Вересень » 20

Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії

  • 20.09.2023
  • 136 Переглядів
Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії Православна Церква відзначає 21 вересня за новим стилем (8 вересня за старим стилем). Це одне з двунадесятих православних свят.

Це неперехідне свято, тобто дата його залишається незмінною щороку. Свято за православною традицією триває 6 днів, з 20 по 25 вересня.

У Новому Завіті немає практично нічого про земне життя Богородиці. Євангелія не дають відомостей про те, хто були батьки Діви Марії і за яких обставин вона народилася.

Свято Різдва Пресвятої Богородиці засноване на Церковному Переданні. Марія народилася від благочестивих батьків, Іоакима та Анни. Іоаким був вихідцем із царського роду, а Анна - дочкою первосвященика. Вони дожили до похилого віку і були бездітні. Це було джерелом скорботи для пари і викликало суспільний осуд.

Одного разу, коли Іоаким прийшов до Храму, первосвященик не дозволив йому принести жертву Богові, сказавши: "Ти не створив потомства Ізраїлю". Після цього невтішний Іоаким пішов у пустелю для молитви, Анна ж залишилася вдома і теж молилася. У цей час їм обом з'явився ангел і кожному сповістив: "Господь почув молитву твою, ти зачнеш і народиш, і про потомство твоє говоритимуть у всьому світі".

Дізнавшись радісну новину, подружжя зустрілося біля Золотих воріт Єрусалима.

Після цього Анна зачала. Як пише Протоєвангеліє Якова, "минули належні їй місяці, і Анна на дев'ятому місяці народила". Праведники дали обітницю присвятити свою дитину Богові й віддали дочку Марію в Єрусалимський храм, де вона служила до повноліття.

Свято Різдва Богородиці християни почали відзначати тільки до V століття. Перші згадки про нього ми читаємо у Константинопольського патріарха Прокла (439-446 роки) і в требнику (богослужбовій книзі) Папи Геласія (492-426 роки). Також про свято пишуть святителі Іоанн Златоуст, Епіфан і Августин. А в Палестині існує переказ про те, що свята рівноапостольна цариця Олена побудувала в Єрусалимі храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

Різдво Богородиці наблизило на землі благодатне Царство Боже, царство істини, благочестя, чесноти і безсмертного життя. Матір Першонародженого всієї тварі є й усім нам за благодаттю Матір'ю і милосердною Заступницею, до Якої ми постійно вдаємося із синівською дерзновенністю.