Меню
Назад » » 2023 » Липень » 6

Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна

  • 06.07.2023
  • 148 Переглядів
7 липня за новим стилем (24 червня за ст. ст.) Православна Церква святкує Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

Різдво Іоанна Предтечі - це одне з великих свят. Великі свята за значимістю йдуть після 12-ти двунадесятих свят. Цього дня віряни згадують, як у сім'ї юдейського священика Захарії та його дружини Єлизавети народився майбутній пророк, який передбачить пришестя Месії - Ісуса Христа, а потім хрестить його у водах річки Йордан.

Іоанн Хреститель - найшанованіший християнський святий після Богородиці. Ісус Христос говорив про нього: "З народжених жінками не повставав (пророк) більший за Іоанна Хрестителя" (Мф 11:11).

Майбутній великий пророк народився в сім'ї праведних Захарії та Єлизавети. По материнській лінії Іоанн був родичем Ісуса Христа і народився на шість місяців раніше за Нього.

Іоанн був останнім пророком серед безлічі праведників, які пророкували пришестя Месії, що визволить народ Ізраїлю. Іоанна називають Предтечею і Хрестителем. Предтечею - тому що він прийшов перед Христом і проповідував народу Його пришестя. Хрестителем - тому що він хрестив Спасителя в Йордані.

У Євангелії від Луки ми читаємо чудесну історію зачаття Іоанна Предтечі. Архангел Гавриїл з'явився його батькові - юдейському священикові Захарії, коли той служив у Єрусалимському храмі. І сповістив йому народження сина:

"Янгол же сказав йому: Не бійся, Захаріє, бо почута молитва твоя, і дружина твоя Єлисавета народить тобі сина, і наречеш йому ім'я: Іоанн; і буде тобі радість і втіха, і багато хто від народження його зрадіє, бо він буде великий перед Господом, не буде пити вина й сикера, і Духом Святим сповниться ще від утроби матері своєї, і багатьох із Ізраїлевих синів зверне до Господа, Бога їхнього, і прийде перед Ним у дусі й силі Іллі, щоб повернути серця батьків до дітей і неслухняним спосіб мислення праведників, щоб представити Господу народ, що був приготований". (Лк 1:13-17).

Захарія не повірив ангелу: адже вони з Єлизаветою були вже літніми людьми і до того ж безплідні. За недовіру Архангел покарав його німотою.

Єлизавета була родичкою Діви Марії. Марія прийшла провідати вагітну Єлизавету, і, "коли Єлизавета почула привітання Марії, заграло немовля в утробі її, і Єлизавета сповнилася Святого Духа" (Лк 1:41).

Як пише євангеліст Лука, Іоанн Предтеча народився на півроку раніше за Ісуса. На восьмий день, за законом Мойсея, відбулося його обрізання. Мати назвала сина Іоанном, і це дуже здивувало родичів: ніхто в роду не носив це ім'я. Але Захарія, який усе ще був нім, узяв дощечку і написав: "Іоанн ім'я йому". Тієї ж миті священик знову отримав дар мови й одразу почав прославляти Господа і говорити про те, що його син передбачить прихід Месії всьому юдейському народу.

Після Різдва Ісуса Христа цар Ірод Великий наказав убити всіх немовлят у місті Віфлеємі. Дізнавшись про це, мати Іоанна Предтечі Єлизавета втекла зі своїм сином у пустелю. Як каже легенда, Захарія залишився в Єрусалимі: він мав виконувати своє священицьке служіння в храмі. Ірод послав до нього воїнів - хотів з'ясувати, де ховається Єлизавета з немовлям. Захарія не видав таємниці, і його вбили просто в храмі.

За переказами, праведна Єлизавета жила в пустелі разом із сином. Після її смерті Іоанн поводив свої дні в молитві та пості, так пророк готував себе до проповіді про пришестя Месії - Спасителя.