Меню
Назад » » 2023 » Листопад » 28

Різдвяний піст

  • 28.11.2023
  • 137 Переглядів
Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, належить до давніх часів християнства. Різдвяний піст триватиме с 28 листопада по 6 січня 2024 року.

Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, належить до давніх часів християнства. Уже з четвертого століття св. Амвросій Медіоланський, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творіннях Різдвяний піст. У п'ятому столітті про давність Різдвяного посту писав Лев Великий.

Спочатку Різдвяний піст тривав в одних християн сім днів, в інших - трохи більше. На соборі 1166 року, який відбувся за Константинопольського Патріарха Луки та візантійського імператора Мануїла, всім християнам було наказано зберігати піст перед великим святом Різдва Христового сорок днів.

Різдвяний піст - останній багатоденний піст у році. Він іменується в церковному статуті Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Оскільки заговини на піст припадають на день пам'яті св. апостола Пилипа (14 листопада старого стилю), то цей піст називають Пилиповим.

Різдвяний піст - зимовий піст, він служить нам для освячення останньої частини року таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового.

За словами Лева Великого, Різдвяний піст є жертва Богу за зібрані плоди. "Як Господь ущедрив нас плодами землі, - пише святитель, - так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних".

За словами Симеона Фессалонікійського, "піст Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, який, постувавши сорок днів і сорок ночей, отримав на кам'яних скрижалях зображення словес Божих. А ми, постуючи сорок днів, споглядаємо і приймаємо живе слово від Діви, написане не на камінні, але втілене і народжене, і долучаємося до Його Божественної плоті".

Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб із чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого, що з'явився у світ, і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце й бажання слідувати Його вченню.