Меню
Назад » » 2024 » Січень » 26

Рівноапостольна Ніна, просвітителька Грузії

  • 26.01.2024
  • 136 Переглядів
27 січня – день пам'яті святої рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії.

Згідно з житіями, свята рівноапостольна Ніна народилась близько 280 року в Каппадокії у знатній та благочестивій родині. По батьку Завулону свята Ніна була двоюрідною сестрою великомученику Георгію Побідоносцю, а її мати Сусанна була рідною сестрою Єрусалимського Патріарха.

У 12 років свята Ніна прийшла до Єрусалима разом із батьками. Там вони з благословення Патріарха Єрусалимського присвятили своє життя служінню Богу: Завулон – у пустелях Йорданських, Сусанна – як дияконіса при Храмі Гробу Господнього.

Виховання святої Ніни довірили благочестивій стариці Ніанфорі. Якось отроковиця задумалась про долю Хітона Господнього. Незабаром дізналась, що, за переказами, Хітон перебуває в Іверії (Грузії), яку Господь віддав в уділ Божій Матері. За молитвами святої Ніни Богородиця явилась їй уві сні, вручила хрест і благословила її йти в країну Іверську.

Спочатку свята Ніна прийшла до Риму. Завдяки її проповіді тут таємно прийняли хрещення царівна Ріпсімія, її наставниця Гаїанія та багато інших знатних особ. Імператор Діоклетіан планував одружитися з Ріпсімією. Він ненавидів християн. Коли Діоклетіан дізнався про її хрещення, наказав жорстоко переслідувати дівчат. Вони були змушені втекти до Вірменії. Імператор наказав вірменському царю Тиридату знайти та стратити втікачок. Свята Ніна дивом уціліла. У рубищі та з хрестом вона продовжила свій шлях до Джавахетських гор.

Свята Ніна тридцять п'ять років проповідувала християнство. Вона пройшла майже всю Грузію, окрім її віддалених південно-східних районів.

Весь цей час свята Ніна мріяла знайти Хітон Господній. Нарешті, за її молитвами, Господь відкрив місце знаходження святині. Пізніше там збудували перший християнський храм в Іверії. Нині це собор на честь 12-ти святих Апостолів у Светіцховелі.

У віці 67 років свята Ніна, причастившись Святих Тайн, мирно відійшла до Господа. На місці її смерті цар Маріан спорудив храм в ім'я великомученика Георгія, далекого родича святої.

«Хрест святої Ніно» нині зберігається в особливому ківоті у Тбіліському Сіонському кафедральному соборі та є символом Грузинської Православної Церкви.