Меню
Назад » » 2024 » Квітень » 10

Преподобномученик Євстратій Печерський

  • 10.04.2024
  • 105 Переглядів
10 квітня Православна Церква святкує пам'ять преподобномученика Євстратія Печерського. Частка мощей святого знаходиться у нашому храмі.

Преподобномученик Євстратій Печерський народився у XI столітті у Києві у багатій родині. З віком він прийняв чернечий постриг у Києво-Печерському монастирі, роздавши свій маєток жебракам. Преподобний Євстратій смиренно проходив послух в обителі, суворо виконуючи молитовне правило і проводячи дні у постництві та помірності.

Коли 1096 року на Київ напали половці і розорили Печерський монастир, винищивши багатьох ченців, преподобний Євстратій був узятий у полон і разом із тридцятьма монастирськими робітниками та двадцятьма киянами проданий у рабство одному юдею, який жив у місті Корсуні. Богопротивний єврей став примушувати бранців зректися Христа, погрожуючи тих, хто противиться, вморити голодом у кайданах. Але мужній інок Євстратій молитовно зміцнював і повчав своїх братів-християн духовними настановами: “Браття! Хто з вас хрестився і повірив у Христа, нехай той не зраджує обітниці, даної при Хрещенні. Христос відродив нас водою і Духом, відпокутував нас від клятви закону Своєю Кров'ю і зробив нас спадкоємцями Царства Свого. Якщо живемо – житимемо для Господа, якщо помремо – помремо в Господі й тимчасовою смертю знайдемо вічне життя”. Зміцнювані словами преподобного, бранці вважали за краще померти від нестачі тимчасової їжі та пиття, але не зректися Христа, Якого є їжа і пиття вічного життя. Виснажені голодом і жагою, всі п'ятдесят бранців за кілька днів померли. Тільки один преподобний Євстратій залишився живим, бо з юних літ звик до поста. Втомлений голодом, він уже протягом чотирнадцяти днів не торкався їжі та води. Безбожний єврей, бачачи, що через чорноризця зникли його гроші, заплачені за полонених, вирішив помститися святому ченцю.

Наближалося Світле Христове Воскресіння, і єврей-рабовласник під час святкування юдейської пасхи, зібравши своїх друзів, розіп'яв на хресті преподобного Євстратія. Жорстокі мучителі, що зібралися навколо розп'ятого святого, ганьбили страстотерпця й пропонували скуштувати їхні пасхи. На це преподобномученик відповів: "Великої благодаті сподобив мене нині Господь. Він дарував мені милість постраждати за Ім'я Його на хресті на образ Його страждань..."

Почувши це, розгніваний єврей схопив списа і пронизав їм преподобномученика Євстратія, прибитого до хреста. Святе тіло страждальця, зняте з хреста, було вкинуте в море. Віруючі християни довго шукали святих мощей мученика, але не змогли їх знайти. Промислом Божим нетлінні мощі були знайдені в печері та випромінювали безліч чудес. Згодом їх було перенесено до Ближніх печер Києво-Печерського монастиря.

Пророцтво святого мученика Євстратія про те, що кров його буде помщена, виповнилося відразу після його смерті. Того ж дня прийшов наказ грецького імператора вигнати з Корсуні всіх євреїв, позбавивши їх майна, а старійшин побити за муку християн. Єврей, що розпинав преподобномученика Євстратія, був повішений на дереві, отримавши справедливу відплату за беззаконня.