Меню
Назад » » 2023 » Жовтень » 17

Преподобний Варсонофій Херсонський

  • 17.10.2023
  • 101 Перегляд
17 жовтня Православна Церква вшановує пам'ять преподобного Варсонофія Херсонського, частинка мощів якого знаходиться в нашому храмі.

Архімандрит Варсонофій (в миру Василь Григорович Юрченко), народився 15 серпня 1880 року в селі Лозуватці, Єлисаветградського повіту, Херсонської губернії, (нині Кіровоградського району та області), у благочестивій родині. Батьки його, батько Григорій і мати Тетяна, були віруючими православними людьми.

Початкову освіту юний Василь здобув у місцевій сільській школі та вступив до Новгородківської церковно-вчительської школи, закінчивши яку, отримав направлення в м. Олександрію, Херсонської губернії, на посаду вчителя початкової школи. Прослужив Василь два роки.

У селі Петрове, Олександрійського повіту, 1905 року він сильно застудився і протягом двох років хворів. У цей час посилилася його релігійна налаштованість, під впливом якої Василь 1907 року вступив до Києво-Печерської Лаври, де протягом восьми років жив і водночас учителював.

Для продовження освіти послушник Василь вступає 1915 року до Херсонської Пастирсько-місіонерської Семінарії. Будучи вихованцем першого класу, 24 березня 1916 р. (с.ст.) прийняв чернечий постриг з ім'ям Варсонофій на честь святого Варсонофія, єпископа Тверського (пам'ять 4/17 жовтня). Після закінчення курсу був залишений при Семінарії Свято-Григорівського Бізюкова монастиря.

У 1920 році обитель зазнала загальної долі розграбування і репресій, і монастир закрили. Отець Варсонофій був заарештований. Через деякий час він був звільнений і отримав призначення на посаду парафіяльного священика в село Високі Буєраки біля Єлисаветграда (Кіровограда), де своїм щирим і ревним служінням незабаром здобув загальну повагу, як серед вірян, так і серед духовенства.

1923 року єпархіальним архієреєм, єпископом Онуфрієм (Гагалюком), його було призначено до м. Олександрії місіонером по боротьбі з обновленством у всьому Олександрійському окрузі.

У 1926 році о. Варсонофій отримує розпорядження про призначення його настоятелем у місто Первомайськ Одеської єпархії, де не було жодної вірної Православ'ю церкви.

З 1946 року о. Варсонофій проживав у м. Краматорську, проходячи курс лікування, оскільки через часті заслання був тяжко хворий.

9 листопада 1951 року, правлячий архієрей призначає його настоятелем Троїцької церкви с. Старої Збур'ївки Херсонської області.

25 червня 1954 року архімандрит Варсонофій був призначений на священицьке місце в Катерининський собор м. Херсона - останній храм у його житті.

В останні дні свого життя о. Варсонофій сильно хворів. Він знав, що скоро Господь покличе його до Себе, і став готуватися до смерті. Після сповіді та причащання Святих Христових Таїн преподобний Варсонофій мирно відійшов до Господа 17 жовтня 1954 року в день свого Небесного покровителя.

28 березня 2007 року були знайдені мощі преподобного Варсонофія, які нині спочивають у Свято-Духівському кафедральному соборі м. Херсона.

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 18 квітня 2008 року преподобний Варсонофій був причислений до лику святих преподобносповідників.