Меню
Назад » » 2022 » Жовтень » 17

Преподобний Варсонофій Херсонський

  • 17.10.2022
  • 161 Перегляд
17 жовтня Православна церква вшановує пам'ять преподобного Варсонофія Херсонського, частинка мощів якого знаходиться у нашому храмі.

Як розповідає житіє, народився майбутній подвижник 15 серпня 1880 року у селі Лозоватці Херсонської губернії. Після революції служив на парафіях півдня України, боровся із оновленням. У період гонінь на Церкву старець Варсонофій 25 разів зазнавав арешту. На всіх допитах поводився безстрашно, з гідністю. Йому довелося відбувати ув'язнення у багатьох таборах: Темніковських, Алатирських та на Колимі. Старець Варсонофій казав, що в'язниця була духовною школою.

Все приваблювало в служителі Божому, сприяло йому: надзвичайна привітність, щира любов, поважне ставлення до кожного,  лагідне і смиренне звернення, бездоганне особисте життя в пості, безперестанній молитві та помірності. На богослужінні він був уважним, зосередженим, весь віддавався молитві.

17 жовтня 1954 року, у день свого Ангела, після сповіді та причастя Святих Христових Тайн старець Варсонофій мирно відійшов до Господа. Похований біля храму Усіх Святих на міському цвинтарі. Через 53 роки, 28 березня 2007 року, відбулося здобуття мощей праведника. Нині вони лежать у Свто-Духівському кафедральному соборі Херсона. У 2008 році преподобний Варсонофій був зарахований до лику святих.

Головним для нього було те, що заповіді Божі, святі канони Церкви є незмінною істиною, яка не повинна спотворюватися, у цьому він був твердий і непохитний.

Багато благодіянь Божих отримали і отримують віруючі за молитвами і заступництвом преподобного Варсонофія, який явив приклад вірності Христу Богу і ревного служіння Його Святій Церкві, праведному і благочестивому життю. Подвиг життя великого угодника Божого й нині надихає вірних дітей Православної Церкви на самовіддане служіння Богові та людям.