Меню
Назад » » 2023 » Вересень » 8

Преподобний священномученик Кукша Печерський

  • 08.09.2023
  • 143 Перегляда
9 вересня Православна Церква вшановує памʼять преподобного священномученика Кукші Печерського, частинка мощів якого знаходиться у нашому храмі.

Житіє преподобного священномученика Кукші тісно пов'язане з житієм і подвигом преподобного Пимена посника.

Блаженний священномученик, названий Кукша, один з отців святого Печерського монастиря, був відомий усім, бо він хрестив в'ятичів, людей затьмарених невір'ям, і багатьох просвітив вірою.

Зробив він і багато великих чудес: проганяв бісів, звів дощ із неба, висушив озеро і показав багато інших різних дивовижних знамень.

Після багатьох мук він був усічений невірними з учнем своїм.

У той самий час блаженний Пимен постник подвизався богоугодно в тому ж Печерському святому монастирі. За великий свій піст і працю він отримав від Бога таке обдарування, що засяяв не тільки зціленням недужих, а й прозрінням майбутнього, причому далекого, невідомого і таємного. Багатьох хворих зцілив він чудотворно і, багато пророкувавши, передбачив відхід свій до Бога за два роки.

Передбачивши убивство блаженного Кукші, який перебував далеко, голосно закричав він серед церкви Печерської: "Брат наш Кукша цього дня убитий". І, сказавши це, преставився в один день зі святим Кукшею та учнем його.

Отже, вони троє разом отримали тричисельну радість, про яку сказано: "не бачило того око, не чуло вухо, і не приходило те на серце людині, що приготував Бог тим, хто любить Його" (1Кор. 2: 9).