Меню
Назад » » 2022 » Грудень » 17

Преподобний Сава Освячений

  • 17.12.2022
  • 185 Переглядів
18 грудня святкується пам'ять преподобного Сави Освяченого.

Преподобний Сава Освячений народився в V столітті в Каппадокії, у благочестивій християнській родині Іоанна та Софії. Його батько був воєначальником. Виїхавши у справах служби в Олександрію, він узяв із собою дружину, а п'ятирічного сина залишив під опікою дядька. Коли хлопчикові йшов восьмий рік, він вступив до монастиря святої Флавіани, що був поблизу. Обдарована дитина скоро навчилася читати і добре вивчила Святе Писання. Даремно батьки вмовляли святого Саву повернутися у світ і одружитися.

У 17 років він прийняв чернечий постриг і так досяг успіху в пості й молитвах, що був удостоєний дару чудотворення. Провівши десять років в обителі Флавіани, преподобний вирушив до Єрусалима, а звідти в обитель преподобного Євфимія Великого. Але преподобний Євфимій (пам'ять 20 січня) направив святого Саву до авви Феоктиста, настоятеля прилеглого монастиря із суворим гуртожитковим статутом. У тій обителі пробув преподобний Сава послушником до 30-річного віку.

Після смерті старця Феоктиста його наступник благословив преподобного Саву зачинитися в печері: лише в суботу святий залишав затвор і приходив до обителі, брав участь у богослужінні та приймав їжу. Через деякий час преподобному дозволили зовсім не залишати затвора, і святий Сава подвизався в печері протягом 5 років.

Преподобний Євфимій уважно стежив за життям юного ченця, бачив його духовне зростання, став брати його з собою в пустелю Рув (біля Мертвого моря). Вони виходили 14 січня і перебували в ній до Неділі Ваїй. Преподобний Євфимій називав святого Саву отроком-старцем і дбайливо виховував його у вищих чернечих чеснотах.

Коли преподобний Євфимій відійшов до Господа († 473), святий Сава пішов із Лаври й оселився в печері поблизу обителі преподобного Герасима Йорданського († 475; пам'ять 4 березня). За кілька років до преподобного Сави почали збиратися учні - всі, хто хотів чернечого життя. Так виникла Велика Лавра. За вказівкою згори (через вогненний стовп) ченці влаштували в печері церкву.

Преподобний Сава заснував ще кілька обителей. Багато чудес було явлено за молитвами преподобного Сави: посеред Лаври забило джерело, під час посухи пролився рясний дощ, відбувалися зцілення хворих і біснуватих. Преподобний Сава написав перший статут церковних служб, так званий "Єрусалимський", прийнятий усіма Палестинськими монастирями. Святий мирно відійшов до Бога 532 року.