Меню
Назад » » 2023 » Серпень » 23

Преподобний Феодор Острозький

  • 23.08.2023
  • 114 Переглядів
24 серпня Православна Церква вшановує преподобного мученика Феодора Острозького, частинка мощів якого знаходиться в нашому храмі.

З 1385 року в давніх письмових актах згадується ім'я св. Феодора, князя Острозького, мощі якого спочивають у Дальніх печерах. Він походив із роду св. рівноапостольного князя Володимира і здобув собі славу влаштуванням храмів і захистом православ'я на Волині від насильства папізму.

Перший раз ім'я св. князя згадується під 1386 р., коли за ним було затверджено спадкове володіння - Острозький округ. У 1410 р. св. Феодор брав участь у розгромі католицького ордена під Грюнвальдом. У 1422 р. св. князь через співчуття православним у Чехії підтримав гуситів у боротьбі з німецьким імператором Сигізмундом. У 1432 р. низкою перемог над поляками св. Феодор змусив князя Ягелло захистити законом свободу православ'я на Волині. У 1438 р. святий брав участь у битві з татарами.

Після 1441 р., залишивши великі маєтки в найкращих областях Поділля та Волині, військову славу і князівство, преподобний прийняв чернецтво з ім'ям Феодосія в Києво-Печерській Лаврі та трудився тут для порятунку своєї душі аж до самої смерті, яка настала в другій половині XV ст. (рік достеменно невідомий). Похований він у Дальніх (Феодосієвих) печерах. У 1638 р. ієромонах Афанасій Кальнофійський свідчив, що преподобний Феодор "відкрито спочиває у Феодосієвій печері в цілому тілі".