Меню
Назад » » 2022 » Грудень » 22

Преподобний Даниїл Стовпник

  • 22.12.2022
  • 134 Перегляда
24 грудня Православна Церква вшановує пам'ять преподобного Даниїла Стовпника.

Преподобний Даниїл Стовпник народився в селі Віфара, поблизу міста Самосата в Месопотамії. Мати його Марфа довго була безплідною і в молитвах дала обітницю, якщо народиться дитина, присвятити її Господу. Молитва була почута, і Марфа незабаром народила сина, який до 5 років ріс без імені. Батьки хлопчика хотіли, щоб народжений за милістю Божою так само від Бога отримав би й ім'я. Вони привели сина в монастир, що знаходився поблизу, і звернулися до ігумена. Ігумен велів подати одну з богослужбових книг і, навмання розгорнувши її, знайшов у ній слова пророка Даниїла (пам'ять 17 грудня). Так отрок отримав ім'я. Батьки просили, щоб хлопчик залишився в монастирі, але ігумен не прийняв його, бо той був ще дуже малий. У 12 років, нікому не говорячи, отрок пішов із дому в монастир.

Батьки зраділи, коли дізналися, де знаходиться син, і прийшли в монастир. Побачивши, що він ще ходить у мирському одязі, вони благали ігумена постригти його в ангельський чин. У недільний день ігумен виконав їхнє прохання, але заборонив їм часто відвідувати сина. Братія обителі дивувалася подвигам ченця.

Одного разу разом з ігуменом монастиря Даниїл відвідав святого Симеона Стовпника (пам'ять 1 вересня), який передрік юному ченцю, що і він понесе подвиг стовпництва. Преподобний Даниїл продовжив подвижницьке життя в затворі. Коли у видінні йому було вказано місце нового подвигу, він пішов у Фракійську пустелю разом із двома учнями, там вони збудували стовп, на якому преподобний Даниїл провів 33 роки. До стовпа стікалися люди, нещасні й хворі, і всі отримували від преподобного Даниїла допомогу й зцілення. Молитов святого подвижника просили візантійські імператори. З багатьох численних передбачень преподобного найбільш значним було пророцтво про сильну пожежу в Константинополі. Преподобний Даниїл володів ще й даром благодатного слова. Він наставляв багатьох на шлях виправлення життя.

Преподобний помер у 80-річному віці (бл. 489-490 рр).