Меню
Назад » » 2022 » Серпень » 18

Преображення Господа Бога і Спаса Нашого Ісуса Христа

  • 18.08.2022
  • 222 Перегляда
19 серпня - Преображення Господа Бога і Спаса Нашого Ісуса Христа.

Преображення Господнє – одне із двонадесятих свят Православної Церкви. Про цю подію розповідають три євангелісти – Матфей, Марк і Лука.

Ісус Христос незадовго до Хресних страждань, взявши з Собою трьох учнів - Іоанна, Якова, Петра, вийшов з Капернаума і пішов до гори Фавор.

На Фаворі апостоли побачили Божественне Преображення Христа: обличчя Спасителя стало подібним до світла блискавки, одяг - білим, як сніг. Він стояв, оточений сяйвом, як сонце променями. Спасителю з'явилися два пророки: Мойсей і Ілля і розмовляли з Ним.

Екзегети (тлумачі священного Писання) кажуть, що це була бесіда про Голгофську жертву, про майбутні страждання Христа, про те, що гріхи людські будуть викуплені кров'ю Сина Божого і Спасителя.

Православне богослов'я бачить у Преображенні Господньому прообраз Його Воскресіння і Другого Пришестя.

Святкувати Преображення Господнє почали в VI столітті. Згідно з Євангелієм, Преображення Господнє сталося за 40 днів до Світлого Воскресіння Христового, однак, Православна Церква перенесла його святкування на 19 серпня, щоб свято не припадало на дні Великого посту.

На Божественній літургії оздоблення храму і облачення священиків у цей день білого кольору. Білий колір символізує Божественне Фаворське світло.

У народі свято Преображення називають Спасом. У цей день існує традиція приносити в храм фрукти для освячення.

Приношенням плодів ми дякуємо Богу за те, що Він як турботливий Батько посилає нам все те, що необхідне для нашого існування в цьому світі.