Меню
Назад » » 2023 » Жовтень » 13

Покрова Пресвятої Богородиці

  • 13.10.2023
  • 109 Переглядів
День Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня за новим стилем - свято, яке традиційно особливо шанувалося саме на Русі. Навіть у Греції воно користується меншою популярністю, хоча події, що лежать в його основі, відбулися у Візантії.

Історія самої події, що послужила приводом до встановлення свята, відома досить добре. До Константинополя підступили війська варварів. У ті роки подібні набіги нерідко закінчувалися кривавою різаниною, і жителі візантійської столиці виправдано чекали, що вже до ранку вони можуть попрощатися з життям.

Священики міста молилися про порятунок від ворогів, і ось о четвертій годині ночі майбутньому відомому християнському святому, юродивому Андрію Константинопольському у Влахернському храмі Константинополя з'явилося видіння. На небі він побачив Богородицю, що йде по повітрю, осяяну небесним світлом, оточену ангелами і сонмом святих. Як описує це видіння святий Димитрій Ростовський, Богородиця "зняла з Себе велике і страшне покривало, що блищало, як блискавка, яке носила на Пречистій голові Своїй, і, тримаючи його з великою урочистістю Своїми Пречистими руками, розпростерла над усім народом, що стояв".

Чудовий покров захистив місто. Буря, що здійнялася, розметала кораблі варварів, позбавивши жителів Константинополя від смерті Так Богородиця врятувала Константинополь від розорення і загибелі людей. Коли Богоматір покинула церкву, Покров став невидимим, але у храмі залишалася благодать, яка зійшла згори з Богородицею.

Церковна історія знає безліч прикладів явного свідоцтва про допомогу Божу християнам. Немало прикладів говорять про заступництво ангелів, святих і Пресвятої Богородиці. Але зовсім небагато таких пам’ятних днів стало значущими, а то й унікальними на Русі як свято Покрову Божої Матері.

Заступництво Божої Матері не стало загальноцерковним святому у Константинопольській Церкві, але його відзначали православні Влахерни. Влахернські будівельники, які зводили Успенський собор Києво-Печерської лаври, перенесли його на Русь. На Русі храми на честь Покрову Божої Матері з’явилися у XII столітті.

Багато чудес зробив Покров Богородиці на нашій землі, прикрашаючись тисячами Покровських храмів.