Меню
Назад » » 2024 » Червень » 30

Петрів Піст

  • 30.06.2024
  • 136 Переглядів
Через 7 днів після свята Трійці (П'ятидесятниці) починається Апостольський, або Петрів піст, на згадку про двох найшанованіших апостолів Петра і Павла. У 2024 році Петров піст триває з 1 по 11 липня.

Петрів і Павлов (Апостольський) піст раніше називали постом П'ятидесятниці. Про церковне встановлення цього посту згадується в постановах апостольських: «Після П'ятидесятниці святкуйте один тиждень, а потім постіться; справедливість вимагає і радіти з прийняття дарів від Бога, і поститися після полегшення плоті».

Піст починається в понеділок, рівно через тиждень після Дня Святого Духа, що йде за Трійцею. Іншими словами, на 57-й день після Великодня.

Тривалість Петрового посту залежить від дня святкування Великодня: найтриваліший піст може тривати шість тижнів, а найкоротший - вісім днів.

Закінчується Петрів піст завжди в День апостолів Петра і Павла 12 липня, якщо це свято буде не в середу і не в п'ятницю.

Кухня Петрового посту вважається не суворою - з раціону виключають продукти тваринного походження, дозволяється використовувати тільки рослинні продукти і рибу. Причому, у середу та п'ятницю не рекомендується вживати рибу та олію, в інші дні риба дозволяється.

Дотримуючись посту, треба бути уважними до свого раціону і не допускати обмежень, що негативно впливають на здоров'я. Сенс посту не в тому, щоб позбавити організм необхідних поживних речовин. Важливо дотримуватися помірності в їжі і утримуватися від спокус. Тіло має отримувати все, що потрібне для повноцінної життєдіяльності. Правильно організоване харчування під час посту допоможе і душі, і тілу.

Головна суть посту в тому, щоб допомогти віруючим підготуватися до дня пам'яті святих апостолів, які й самі постилися, готуючи себе для Євангельської проповіді, перед тим, як вирушити проповідувати християнство усьому світу.