Меню
Назад » » 2024 » Липень » 14

Охтирська ікона Божої Матері

  • 14.07.2024
  • 55 Переглядів
Охтирська ікона Божої Матері отримала найменування від назви міста Охтирка (Сумська область, Україна). У цьому містечку був храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці, де в першій половині XVIII століття жив благочестивий і доброчесний священик Василій Данилов (в службі він називається ієреєм Данилом). Влітку 1739 року, за Промислом Божим, о. Василій знайшов чудотворну ікону Божої Матері, яка згодом і стала називатися Охтирською. Одного разу він косив траву біля свого будинку і раптово в густій високій траві побачив у незвичайному світлі ікону Божої Матері, яка молиться перед Розп’яттям. У побожному страху о. Василій опустився на коліна і почав молитися до Божої Матері, а потім відніс ікону в свій будинок. Через деякий час стали помічати, що в кімнаті, де стояла ікона, неможливо перебувати одному – на людину нападав таємничий страх. Бажаючи відновити живопис ікони, отець Василій віддав її іконописцю Іоанну, але Іоанн почув голос, що звелів віднести ікону назад і повернути її священикові.

Через три роки священник Василій знову побачив від ікони чудесне сяйво, яке згодом неодноразово повторювалося. Незабаром у ві сні він отримав вказівку обмити ікону і покрити покривалом. Прокинувшись, він негайно виконав веління. Воду, якою обмивали ікону, о. Василій перелив в посудину і хотів вранці вилити в річку. В очікуванні ранку він знову заснув, і йому вдруге явилася Божа Матір і повеліла не виливати воду, тому що вона зцілює від лихоманки. Після сну о. Василій напоїв цією водою свою дочку, що хворіла лихоманкою, і вона одужала. Багато хворих, випивши води, також зцілилися. Звістка про нову чудотворну ікону швидко поширилася. З благословення Молдавського митрополита Антонія (Черновського), в 1743 році було досліджено чудесні зцілення. Після отримання письмових підтверджень очевидців було складено доповідь в Синод.

У 1751 році Синод ухвалив вшановувати новоявлену Охтирську ікону як чудотворну. В Охтирці був закладений святителем Білгородським Іоасафом величний собор за проектом архітектора Растреллі. У 1766 році, з благословення єпископа Білгородського Порфирія (Крайського), було встановлено святкування на честь Охтирської ікони – 2 липня за старим стилем (15 липня за нов. ст.). У 1768 році собор був освячений на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

З 1844 року щорічно, в суботу перед Днем Святої Трійці, чудотворна ікона переносилася з урочистим ходом з собору в Охтирський Троїцький монастир. В Неділю Всіх святих Охтирська ікона поверталася в Покровський собор.

На іконі зображена Богоматір, яка молитовно склала руки на грудях. Праворуч від Неї хрест з розіп’ятим Ісусом Христом.

У 1917 році ця чудотворна ікона була втрачена. За іншими даними – ікона перебуває у США. Існує кілька списків. Перед цією іконою моляться про благополучне заміжжя дочок. Вона також вважається покровителькою дітей.