Меню
Назад » » 2023 » Лютий » 25

Неділя сиропусна. Прощена неділя

  • 25.02.2023
  • 155 Переглядів
26 лютого - неділя сиропусна, згадування Адамового вигнання, Прощена неділя.

У сьогоднішню неділю наша свята Православна Церква згадує плач Адама. Про що плакав Адам? Він плакав про втрачений Рай. Всі ми читали книгу Буття, читали про те, що Господь створив людину щасливою, вічною, і поселив її в Раю. Господь поставив людину обробляти цей Рай, і дав їй одну-єдину заповідь - не куштувати плодів від дерева пізнання добра і зла. Адам щасливо жив у божественному світлі, яке зігрівало його душу і вкривало його тіло, не знаючи ні хвороб, ні сліз, ні будь-якої скорботи. Але ось, за наущенням диявола, перші люди згрішили - вони не послухалися Бога і скуштували забороненого плоду. Коли ж після цього Господь почав кликати Адама, то людина почала ховатися від Нього, побачивши себе голою - позбавленою первісної благодаті. І на запитання Господа, чи не їли вони від древа пізнання добра і зла, Адам і Єва почали звинувачувати іншого: Єва - змія, Адам - "дружину, яку Ти мені дав", тобто фактично самого Бога. І тут Господь побачив, що закрилися душі їхні для покаяння, що вони не зможуть змінитися, якщо на власному досвіді не скуштують плодів свого непослуху. Господь не виганяв Адама і Єву з Раю, Він, можна сказати, тільки "констатував" той факт, що вони самі себе вигнали звідти, захотівши "стати богами". І ось Бог відправляє людину на землю - в юдоль плачу, щоб вона змогла побачити, чого позбулася порушенням Божественної заповіді.

Відтоді плач людини про втрачений Рай триває протягом усього її земного життя. Ми всі плачемо разом з Адамом, тому що втратили свою Вітчизну Небесну і перебуваємо у вигнанні. Ми втратили те світло, проблиски якого з'являються на землі в праведниках і у святих. Ми позбулися цього зі своєї вини - через свої гріхи. І ось зараз, напередодні Великого посту ми згадуємо цю найбільшу катастрофу людської історії, цю найбільшу втрату - щоб знову вирушити до Бога через покаяння і подвиг.

Що старанніше ми будемо подвизатися, то більша радість чекає на нас наприкінці шляху - і в свято Великоднє, і в кінці нашого життя. Що більше людина зазнає на землі страждань, то радісніше їй буде зустрітися з Господом у Царстві Небесному. Все забудеться - і хвороби, і скорботи, і печаль, і образи - і залишиться тільки одна радість про воскреслого Христа. Тому будемо намагатися очищати себе в прийдешні дні Великого посту, трудитися, щоб виявитися гідними великодньої радості, щоб зуміти пережити благодатне осяяння серцеве - запоруку майбутнього Царства. Господь говорив, що деякі "скуштують Царство Боже, що прийшло в силі" вже за земного життя. Він говорив це не тільки про апостолів, які пережили фаворське світло, а й про всіх нас, тому що всі ми, тією чи іншою мірою, можемо відчути благодать і справжню радість, особливо у великодні дні.

Тут, на землі, ми приходимо до Церкви для того, щоб навчитися жити з Богом. Щоб навчитися любити Його всім серцем своїм, усім своїм помислом і всією своєю міцністю. Скуштувавши ж у Церкві Христової благодаті й оновившись душею, ми можемо нести цю благодать, це світло, іншим людям - щоб і їм змінитися і відчути себе чадами Божими.

Сьогоднішня неділя називається ще Прощеною неділею. Ми всі щодня читаємо молитву "Отче наш", у якій є такі слова: "і облиш нам борги наші, якоже й ми лишаємо боржникам нашим". Ми всі боржники - перед Богом і один перед одним: когось ми оминули увагою, любов'ю, комусь винні щось матеріальне. І Господь попереджає, що борги наші не будуть прощені нам, якщо ми найперше не пробачимо тим, хто зробив щось проти нас. Господь не пробачить нам не тому, що Він суворий і немилосердний, а тому, що та злість, яка залишиться в нашому серці після образи і непрощення, не дасть нам можливості впустити в себе благодать Святого Духа. А якщо благодать не увійде в нас, то Господь не зможе в нас жити. Ми знаємо, як важко молитися, коли ми маємо на когось образу - ця образа застилає нам очі і не дає можливості навіть зосередитися на словах молитви. Але щойно ми прощаємо ближньому, нібито пелена злітає з нашої душі, і ми знову можемо вихваляти Бога і дякувати Йому. Попросимо ж сьогодні прощення у наших близьких за все, що ми вчинили проти них, і самі пробачимо їм усі образи. А перш за все попросимо прощення у Бога і Божої Матері, яких ми щогодини безмірно ображаємо своїми гріхами. І нехай торкнеться наших душ благодать щиросердного каяття, щоб нам увійти у Великий піст із чистим серцем і чистою совістю.