Меню
Назад » » 2023 » Травень » 6

Неділя про розслабленого

  • 06.05.2023
  • 126 Переглядів
7 травня неділя четверта після Великодня. У Православній Церкві називається Неділею про розслабленого, оскільки тут згадується євангельське зачало, що читається на Літургії, іменоване в богослужбовій практиці "про розслабленого" (Ів. 5:1-15).

Воно оповідає нам про те, що біля Єрусалимського храму була деяка купальня, яка називалася по-єврейськи "Віфезда", що перекладається як "дім милосердя (зцілення)". Ця купальня являла собою басейн, наповнений водою, до якого вели п'ять критих притворів. У Віфезді, як оповідає Євангеліє, часом відбувалося диво. Святий Ангел входив у купіль, і тоді вода в ній починала немов би кипіти, вирувати. Якщо перший хворий входив у цей момент у воду, то він зцілювався від своєї недуги, незалежно від виду хвороби або її тяжкості.

Тому, як оповідає у своїй проповіді в цю Неділю святитель Миколай Сербський: "Безліч хворих з усіх країв, з усілякими хворобами збиралися в цьому дивовижному місці, щоб знайти для себе ліки, які вони марно шукали в людей і в природи в інших місцях... Яка дивовижна і драматична сцена! Уявіть собі п'ять ходів, переповнених найбільшими страждальцями з усього народу, які перебувають у найвідчайдушнішому становищі! Уявіть собі п'ять вмістилищ людського болю і скорботи, сліз і гною! Поруч - місто, сповнене людських істот, які женуться за насолодами, рвуться до багатства, борються за пошану і владу, грають комедію і зі своїм тілом, і зі своєю душею. А тут - передсмертна агонія, повільне і болісне вмирання і одна-єдина точка, куди спрямовані всі погляди, - вода; одне-єдине очікування - Ангела; одне-єдине бажання - здоров'я".

І, звісно, коли ангел сходив у воду, коли вона починала вирувати, всі ці страждальці в пориві надії, але водночас і в егоїстичному прагненні якнайшвидше зцілитися, кидалися, штовхаючи один одного у воду. Хто не зцілився, далі в муках продовжував лежати, чекаючи наступного руху води.

Тут же в одному з притворів лежав якийсь розслаблений, тобто людина, розбита паралічем, яка не могла поворухнутися. Він хворів своєю хворобою 38 вісім років, як оповідає нам про те святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов. Довгий час він лежав саме у Віфезді. Як він сам говорив Спасителю: "Але не маю чоловіка, який опустив би мене в купальню, коли збуриться вода; коли ж я приходжу, інший уже сходить переді мною" (Ін. 5:7).

Це, звичайно, страшні слова. Цей хворий, можливо, десятки років пролежав в Овечій купальні. Навколо нього мчалося життя галасливої столиці Юдейського царства. Тисячі людей проходили біля нього, поспішаючи принести жертву в храм. Але не знайшлося людини, яка б зробила головну свою жертву - жертву милосердя, співчуття, любові. Не знайшлося людини, яка б допомогла йому дійти до купелі, куди сходив Ангел. І тільки Бог підійшов до нього. Спаситель ні до кого не приходив просто так.  Господь приходив саме до того, хто потребував Його найбільше.

Так і цей розслаблений не зневірився, не почав зневірюватися, не озлобився за всі свої довгі 38 років хвороби. Він смиренно терпляче чекав, сподіваючись на диво, а значить, на Бога.

Господь зцілює його. Він велить розслабленому встати, взяти постіль свою і ходити. Навіщо це робиться? Для того, щоб зцілений засвідчив велике чудо спасіння Богом людини. Ось зцілений, ось постіль, на якій він лежав у хворобі довгі роки. 

"Сліпі" ж іудеї накинулися на колишнього розслабленого. Чому це він у суботу ходить із постіллю?! Адже не можна переносити предмети з місця на місце в суботу. 

Але Господь, зустрічаючи зціленого ним розслабленого вдруге, каже йому: "Ось, ти одужав, не гріши більше, щоб не сталося з тобою чогось гіршого" (Ін. 5:14). Господь тут прямо говорить про те, що його фізична хвороба є наслідком гріха, вчиненого цією людиною, і прямо попереджає колишнього розслабленого про те, щоб він не грішив більше. 

Потрібно зрозуміти з Божою допомогою, що ми - кожен із нас - це той самий розслаблений. Людина розслаблена, зніжена гріхом. Часто нам здається, що ми багато працюємо, заробляємо гроші, утримуємо сім'ю тощо. Але коли прийде час встати на молитву, ранкову і вечірню, чи не скажемо ми ці страшні слова: "Гаразд, потім?". Коли прийде святий Ангел Хранитель збудити в нас світле почуття і бажання сповідатися і причаститися Тіла і Крові Христових, чи не скажемо ми йому: "Сьогодні ніколи. Можливо, наступного разу"?

Це воістину страшні слова. Як точно говорив святитель Феофан Затворник, у православній аскетиці слова "завтра" немає. А ієромонах Серафим (Роуз) часто повторював: "Ми не розуміємо, що і сьогодні вже пізно".

Людина може бігти, може вести дуже активне зовнішнє життя, але внутрішня її людина 38, 27, 40, 60 років розслаблена, паралізована і лежить ледь жива. Чому? Тому що не потребує Бога. Точніше, потребує, але тільки голос її заглушений тернням життєвим та поспіхом. Звідки всі депресії, звідки всі зневіри, нервові зриви, тривога тощо? Через те, що людина не вміє розмовляти з Богом, не знає і не хоче вчитися великого мистецтва розмови з власною душею.

А що на Страшному суді? Нічого... Пролежав. Душа в паралічі. Ось це буде справді жахливо.

Якщо ми того захочемо, Господь увійде в наші п'ять притворів - п'ять органів чуття, Він увійде в наше тіло, щоб врятувати від паралізуючих кайданів гріха нашого розслабленого - нашу душу. Він зробить і нас цілими.

Що від нас вимагається тільки? Мати потребу в Богові. Впустити Його в себе. Почати жити життям Церкви. І усвідомити, що велике щастя - це почати свій особистий щоденний щосекундний шлях до Всевишнього. І в цьому наше найголовніше блаженство. На цьому шляху нас зустріне Улюблений Господь і подарує нам довгоочікуване зцілення.