Меню
Назад » » 2023 » Лютий » 4

Неділя про митаря і фарисея

  • 04.02.2023
  • 116 Переглядів
5 лютого - Неділя про митаря і фарисея.

Перед Великим постом настає три підготовчі седмиці і чотири Неділі, Неділя про митаря і фарисея - перша з них.

Богослужіння недільного дня поки що не дуже сильно відрізняється від звичайного. Для пробудження почуттів покаяння і розкаяння в гріхах Церква в підготовчі седмиці співає на недільних утренях, починаючи з Тижня про митаря і фарисея і закінчуючи п'ятою неділею Посту, перед каноном зворушливі стихири (тропарі) "Покаяння отвори ми двері, Життєдавицю", "На спасіння стежки наставь мене, Богородице", "Безліч скоєних мною лютих". У наступні три недільні Утрені до складу богослужіння увійде 136-й псалом: "На ріках Вавилонських".

Євангельське читання цього дня пропонує для повчання притчу Христа про митаря і фарисея (Лк. 18:10-14), від назви цієї притчі отримав назву і перший підготовчий тиждень. Ця притча задає тон на весь Піст.

Церква прикладом митаря і фарисея нагадує про смирення як істинний початок і підґрунтя покаяння й усякої чесноти, і про гординю як головне джерело гріхів, що опоганює людину, віддаляє її від людей, робить боговідступником. Смирення як шлях до духовного піднесення показав Сам Бог, який упокорився до немічного стану людської природи, "прийнявши образ раба" (Флп.2:7).

Щоб осоромити гординю фарисея, який надавав значення посту, а не його плодам, Церква скасовує піст у середу та п'ятницю (тому вона називається "суцільною седмицею"), показуючи, що не піст чи будь-яка інша справа спасає людину, а Бог, який шукає смиренне серце.