Меню
Назад » » 2024 » Березень » 2

Неділя про блудного сина

  • 02.03.2024
  • 229 Переглядів
У неділю, 3 березня, Церква продовжує нас готувати до Великого посту. Тема цього Тижня - євангельська притча про блудного сина (див. Лк. 15:11-32).

Поступово Церква, керована Духом Святим, відкриває нам, грішним, закони духовного життя. Єрихонський сліпий повірив, що Господь наш Ісус Христос зможе його зцілити. Закхей захотів побачити Бога і потрудився заради цього. Усе це етапи розвитку людської особистості в духовному плані. Етапи духовного зростання душі. Блудний син захотів повернутися з пекла в рай - від сатани до Бога. І тут уже Бог Сам виходить назустріч людині, яка йде до Нього.

І не просто виходить. У Євангелії сказано так: "Побачив його батько його, і змилостивився, і, побігши, упав йому на шию, і цілував його" (Лк. 15:20). Як багато в цьому вірші всього! Як багато милості Божої!

Уявімо тільки: ось іде цей блудний син, мучимий каяттям, що упокорив себе до зела. І вже сам у собі відкидає себе як Божого сина і бажає просто бути слугою-найманцем Отця, бо недостойний бути сином. Він був сином багатої людини - аристократа. У нього було все: гроші, влада, становище, свобода. Багато чого він розтринькав, проте становище і свобода в нього залишилися. Але ні. Людина настільки усвідомлює глибину свого морального і духовного падіння, що готова відмовитися і від свободи, і від становища, аби бути найманцем безправним і безрідним у Отця свого, аби навіть через відкидання себе причаститися-доторкнутися знову до святості.  Яка глибина смирення!

І раптом відбувається ще більше диво, від якого дух захоплює. Батько не виходить, а ВИБІГАЄ до нього назустріч. Тобто що це означає? Він весь цей час, поки син падав у прірву гріховну, ЧЕКАВ. Батько чекав, що той обов'язково повернеться. І коли йому сказали, що син повертається, він вибіг до нього назустріч. І не просто прохолодно обійняв, ні! Спаситель каже: впав до нього на шию. Тобто немов би впав на нього, обіймаючи його так, як тільки батько або мати можуть обіймати своє заблудле, хворе, зранене дитя.

І цілував його. І віддав йому все. І одяг (Таїнство Хрещення), і перстень на руку (відновлення в синівській гідності, укладення з людством Нового Заповіту), і тільця вгодованого (Тіло і Кров Христові - максимально можливе з'єднання Бога і людини). І праворуч Престолу Божого посадив людську природу, всіх нас в особі Господа Ісуса Христа, Який побажав навічно з'єднатися з нами.

Поглянь на своє життя? Бог благословив тебе народитися у світ. Він створив тебе. Бог освятив тебе в Таїнстві Хрещення. Він дав тобі найсвятішу спадщину: знищення первородного гріха, з'єднання з Собою. Господь зробив тебе храмом Святого Духа. Зупинись і подивися на себе. Чи є в тебе волосся? Чи голий ти чи одягнений? І чим ти харчуєшся: ріжками бісівськими чи манною небесною?

І куди ти йдеш? Адже головне не пройти точку неповернення. Поки не пізно, біжи до Отця твого Небесного. Він ВЖЕ поспішає назустріч тобі, щоб укласти тебе в Свої люблячі батьківські обійми.