Меню
Назад » » 2023 » Травень » 13

Неділя 5-та після Пасхи, про самаряниню

  • 13.05.2023
  • 136 Переглядів
14 травня – Неділя 5-та після Пасхи, про самаряниню.

Фотинія - згідно з Переказами, саме так звали самарянку, яку Господь зустрів біля колодязя і через яку звернув ціле селище (4-й розділ Євангелія від Іоанна). Цій події присвячений п'ятий тиждень після Великодня.

Самаряни - нечисленна етнічна група, нащадки язичників, які заселили цю землю після полону Вавилоном ізраїльського народу. Їхні релігійні уявлення серйозно відрізнялися від традиційної віри юдеїв.

До моменту описуваної історії іудеї та самаряни вже протягом кількох століть перебували у взаємній ворожнечі і один з одним не спілкувалися.

Христос разом з учнями повертався в Галілею, на північ країни, через Самарію - такий був найкоротший шлях. Тут, недалеко від міста Сіхем біля підніжжя гори Гаризим Він зупинився перепочити біля колодязя Якова. Учні ж пішли в селище, щоб купити їжі.

У цей момент із міста по воду прийшла жінка з глечиком, пристосованим, щоб спускати його в глибокий колодязь. Ісус попросив її набрати води для Нього.

«Як ти, будучи юдеєм, просиш пити в мене, Самарянки?» - здивувалася Фотинія. «Якби ти знала дар Божий, - відповів Христос, - і Хто каже тобі: дай Мені пити, то ти сама просила б у Нього, і Він дав би тобі воду живу...». «Пане! Тобі й почерпнути нічим, а колодязь глибокий; звідки ж у Тебе вода жива? Невже Ти більший за батька нашого Якова, що дав нам цю криницю, і сам із неї пив, і діти його, і худоба його?» Ісус сказав у відповідь те, чого вона аж ніяк не очікувала почути: «Усякий, хто п'є цю воду, жадатиме знову, а хто питиме воду, що Я дам, той не буде жадати повік, і та вода, що Я дам йому, стане в ньому джерелом води, що тече в життя вічне».

Тоді у своїй простодушності співрозмовниця Спасителя просить: «Господи, дай мені таку воду, щоб мені більше не ходити до колодязя!» А Христос велить їй іти в місто і повернутися  разом із чоловіком, щоб Він міг роз'яснити їй сенс сказаного. «У мене немає чоловіка», - зізналася жінка. «Ти правду сказала. У тебе було п'ять чоловіків, а той, з яким ти живеш зараз, не чоловік тобі», - відповів Господь.

Фотинія здивована прозорливістю Того, Хто сидить перед нею, але продовжує запитувати. Усе з тією ж щирістю і простотою одразу починає з'ясовувати найважливіше для неї питання: чия ж віра - права! «Бачу, Господи, що ти пророк! Отці наші поклонялися Богові на цій горі, а ви, юдеї, кажете, що місце поклоніння Йому - в Єрусалимі».

«Повір Мені, - відповідає Христос, - що настає час, коли і не на горі цій, і не в Єрусалимі поклонятиметеся Отцеві. Ви не знаєте, чому поклоняєтесь, а ми знаємо, чому поклоняємось, бо порятунок від Юдеїв. Але настане час, і настав уже, коли справжні прихильники поклонятимуться Отцеві в дусі й істині, бо таких шанувальників Отець шукає Собі». «Знаю, - не вгамовується Фотинія, - що прийде Месія, тобто Христос; коли Він прийде, то сповістить нам усе».

На що Господь відповідає прямо цій нехитрій жінці: «Це Я, Який говорю з тобою». Що мало статися в її душі? Вона тікає в місто, де розповідає про прозорливого Мандрівника, який заговорив із нею: чи не він Христос? І тоді жителі Сіхема виходять до колодязя. Господь на їхнє прохання два дні пробув у цьому місті, і багато хто увірував у Нього.

Цю подію і згадує Церква в післявеликодні тижні. І застосовує до нас слова, сказані Христом самарянці. У кондаку це відображено так: «На середині свята законного Ти, Творець усього світу і Владика, виголошував присутнім, Христе Боже: "Приходьте і зачерпніть води безсмертя!» Тому ми припадаємо до Тебе і з вірою волаємо: «Даруй нам милості Твої, бо Ти - джерело життя нашого!»

На відміну від розслабленого, подальша доля самарянки Фотинії нам відома: вона охрестилася і 66 року, за часів імператора Нерона, за християнську віру зазнала в Римі мук і смерті, разом із синами Іосифом і Віктором (Фотіном), а також сестрами Анастасією, Параскевою, Кіріаккією, Фото і Фотидою. Переказ говорить, що завдяки самарянці до Христа звернулася дочка імператора Нерона Домніна, яка також згодом поповнила сонм християнських мучеників.