Меню
Назад » » 2024 » Квітень » 13

Неділя 4-та Великого посту. Прп. Іоанна Лествічника

  • 13.04.2024
  • 58 Переглядів
14 квітня - Неділя 4-а Великого посту. Преподобного Іоанна Лествічника.

Сьогодні свята Церква дає нам образ великого подвижника, бажаючи нас утвердити в тому шляху, яким ми йшли від початку посту, і який ми протягом останньої седмиці освятили Хрестом Господнім.

"Ось образ, - каже св. Церква, - того, хто взяв свій хрест і пішов за Христом, і образ того, хто залишив нам творіння свої, творіння того, хто дослідно розкриває все християнське діяння".

Іоанн Лествічник жив у VI столітті. Шістнадцяти років вступив він у монастир, а через деякий час віддалився від спільного монастирського життя, усамітнився, і біля підніжжя Синаю прожив 40 років. З цього усамітнення вийшов він уже 75-річним старцем, викликаний братією Синайського монастиря, яка обрала його своїм ігуменом. І ось сусідній монастир - Раїфський - чує про цього великого трудівника, і ігумен його, також Іоанн, просить преподобного написати їм настанову християнського життя. Велике щастя, що Церква зберегла нам цей посібник, що містить у собі досвід цього великого подвижника, підтверджений часто посиланнями на інших Св. Отців.

Іоанн Лествічник не тільки взяв книжково чужий досвід, але своїм життям перевірив і підтвердив його, збагативши своїми особистими спостереженнями та досягненнями.

Цього подвижника і підносить нам св. Церква, кажучи, що якщо ми справді бажаємо йти за Христом, то повинні наслідувати досвід того, хто вже пройшов цей шлях.

Іоанн Лествічник вважає, як і всі подвижники, що ми з'являємося на цю землю для підготовки до іншого життя, і тут ми повинні наблизитися до Бога.

Є тільки один шлях - шлях досвіду, шлях, по-перше, безпосереднього одкровення Бога в душі людини, а потім шлях сходження - сходження своєї душі.

І ось для нас, тих, хто тією чи іншою мірою вже йде за Христом, для нас зрозуміло, що ми зараз досвідчено йдемо цим шляхом; Господь відкрив нам спочатку перший знак Своєї любові, першу радість, радість молитви без зусиль, радість любові до всіх. Це все давалося задарма і здавалося легко.

А далі є два шляхи, як каже Іоанн Лествічник: перший шлях - боротьба зі страстями і похотями, життя в Бозі, або другий шлях - шлях розмов, шлях говоріння про Бога, шлях слухання тих чи інших людей, які говорять про Бога.

Іоанн Лествічник каже, що для цього шляху не потрібно досвіду, але він ні до чого не приводить, а якщо до чого й приводить, то, скоріше, до загибелі: "Слово Господнє, дароване від Господа, чисте і перебуває на віки віків; той, хто не пізнав Бога, розказує про Нього за здогадкою" (Лествіця, Слово 38, 23). Ми не знаємо Бога за винятком тих моментів, коли Господь Сам нам відкрився, і йдемо шляхом розмов.

Що ж відкриває нам Бога?

Бога відкриває нам чистота душі, як говорить і Слово Боже: "Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать".

Тільки вона, тільки ця чистота серця дає нам наблизитися до Господа і саме Слово Боже відкривається нам у міру нашого очищення: "Той, хто цілковито з'єднав почуття свої з Богом, таємно навчається від Нього словес Його. Але коли це з'єднання з Богом ще не відбулося, тоді й розмовляти про Бога важко" (Лествіця, Слово 30, 21).

А ось нам говорити про Бога легко, навіть немає нічого легшого, ніж розмовляти про Бога. Ми повинні почати творити Царство Боже, а ми думаємо, що воно вже в нас, забуваючи слова Господа, який сказав, що "Царство Боже нудиться". Про цю боротьбу і спонукання і говорить нам згадуваний сьогодні св. Церквою подвижник.

Здається, що у нас, тих, хто живе у світі, не може бути нічого спільного з цим синайським відлюдником. Але багато хто з нас, напевно, себе знаходив у його творінні - у перших двадцяти трьох розділах його " Лествіця", багато хто думав - "але ж це про мене написано".

Ми отримуємо від Господа радість молитви.

Усі ми коли-небудь молилися, а, може, дехто з нас і зараз ще молиться в радості та сльозах. Багато хто з нас знає і радість любові, радість несення хреста, радість життя в Бозі. А далі багато хто з нас пішов шляхом легким - шляхом розмов про Бога, забувши, що пристрасті наші ще не мертві, що та радість була дана Господом як милість, і вирішивши, що все це належить нам. А знає Бога тільки той, хто очищає свою душу, бо подібне пізнається подібним.

Не для розмов дана нам "Лествіця", а для того, щоб іти, щоб сходити нею.