Меню
Назад » » 2024 » Березень » 30

Неділя 2-а Великого посту. Свт. Григорія Палами

  • 30.03.2024
  • 63 Перегляда
У другу неділю Великого посту Церквою вшановується пам'ять святителя Григорія Палами.

Святитель Григорій жив у XIV столітті. Його особливе значення в історії церкви пов'язане з тим, що в суперечці з Варлаамом Калабрійським він відстояв православне вчення про можливість для людини бачення нетварних енергій Божества, тобто бачення Самого Бога, а не Його тварного образу, як нечестиво вчив Варлаам. 

Пам'ять святого в Неділю 2-гу посту в Греції було встановлено 1376 року Патріархом Філофеєм. Причина з'єднання прославлення святителя Григорія з 2-ю Неділею Великого посту очевидна: вчення Варлаама в XIV столітті розглядали як одну з найнебезпечніших єресей, і тому службу на честь святителя Григорія, головного викривача варлаамітів, ухвалили служити одразу після Тижня Православ'я (чин якої на той час уже сформувався). Таким чином, якщо в Неділю 1-шу ми святкуємо торжество Церкви над усіма єресями загалом, то в Неділю 2-гу ця тематика знаходить своє продовження: тут ми відзначаємо перемогу над однією з найнебезпечніших єресей пізнього часу - вченням Варлаама Калабрійського. 

Крім цього, богослови знаходять у прославлінні святителя Григорія у 2-гу Неділю посту ще й морально-аскетичний аспект. Кінцева мета будь-якого аскетичного ділання (зокрема й цього посту), та й християнського життя загалом - єднання з Богом, зустріч із Ним, можливість бачити Його славу своїми тілесними очима. Це якраз той аспект богослов'я, розкриттю якого присвятив своє життя святитель Григорій.