Меню
Назад » » 2022 » Жовтень » 28

Мученик Лонгін сотник

  • 28.10.2022
  • 157 Переглядів
29 жовтня Православна Церква вшановує святого мученика Лонгіна сотника.

Святий мученик Лонгін сотник, римський воїн, служив в Юдеї під керівництвом прокуратора Понтія Пілата. Під час страти Спасителя загін, яким командував Лонгін, стояв на варті навколо Голгофи, біля підніжжя святого Хреста. Лонгін та його воїни були свідками останніх миттєвостей земного життя Господа, великих і страшних ознак, явлених після смерті Його. Ці події вразили душу воїна. Лонгін увірував у Христа і всенародно сповідав, що "воістину - це Син Божий" (Мт. 27,54). (За церковним переказом, Лонгін був той воїн, який пронизав списом ребра розіп'ятого Спасителя і від крові і води, що витекли з рани, отримав зцілення хворих очей.)

Після страти та поховання Спасителя Лонгін зі своїм загоном стояв на варті біля Гробу Господнього. Тут воїни спромоглися бачити Пресвітле Христове Воскресіння. Іудеї підкупом схиляли їх лжесвідчити, ніби тіло Христа викрали Його учні. Лонгін і два його соратники не спокусилися юдейським золотом. Увірувавши в Спасителя, воїни прийняли Хрещення від апостолів і вирішили залишити службу. Лонгін залишив Юдею і вирушив із проповіддю про Христа Ісуса, Сина Божого, на свою батьківщину, до Каппадокії. За ним пішли і два його соратники. Полум'яне слово справжніх учасників великих подій в Юдеї сколихнуло серця та уми каппадокійців; християнство стало швидко поширюватися у місті та навколишніх селищах.

Дізнавшись про це, юдейські старійшини переконали Пілата направити в Каппадокію загін воїнів, щоб убити Лонгіна та його сподвижників. Посланий загін прибув до рідного селища Лонгіна; колишній сотник сам вийшов назустріч воїнам і привів їх у свій дім. За трапезою воїни розповіли про мету свого прибуття, не знаючи, що господар будинку - та людина, яку вони шукають. Тоді Лонгін і його сподвижники назвали себе і просили здивованих воїнів, не бентежачись, виконати свій обов'язок військової покори. Воїни хотіли відпустити святих і навіть радили їм тікати, але сподвижники відмовилися це зробити, виявивши тверду волю прийняти страждання за Христа. Святі мученики були обезголовлені, і їхні тіла поховані там, де заповідали святі, а відсічені голови відправлені до Пілата. Пілат наказав кинути голови мучеників на сміттєзвалище поза стінами міста. Через деякий час одна сліпа жінка прийшла до Єрусалиму, щоб поклонитися святиням. Уві сні їй з'явився святий Лонгін і сказав, щоб вона знайшла його голову і поховала її. Сліпу провели до звалища. Торкнувшись голови мученика, жінка прозріла. Вона благоговійно віднесла чесну главу до Каппадокії і там поховала.