Меню
Назад » » 2024 » Травень » 7

Молченська ікона Божої Матері

  • 07.05.2024
  • 49 Переглядів
7 травня вшановується Молченська ікона Божої Матері.

Існує дві чудотворні ікони під назвою Молченська. Одна з них знаходиться в Софронієво-Молченській Богородично-Різдвяній печерній чоловічій пустині, інша - в Молченському Різдва Богородиці жіночому монастирі. Обидва монастирі розташовуються в Путивлі Конотопської єпархії, Україна. Яка з них є істинною Молченською іконою питання спірне. Історія ж набуття ікони така.

На початку XIV століття в ці місця з розореного татарами Києва перебралися два ченці, які оселилися в печері недалеко від болота "Мовчанка". Ченці принесли із собою образ Пресвятої Богородиці, перед яким звершували молитви. Коли відлюдники відійшли до Господа, про них поступово забули, а місце їхнього проживання заросло лісом. 18 вересня 1405 року бортник, який шукав у лісі вулики диких бджіл, побачив на дереві образ Богородиці, оточений сяйвом, і почув слова: "Нехай збудується на цьому місці церква Пресвятої Богородиці". Бортник поспішив у Путивль зі звісткою про незвичайне явище. Духовенство і безліч народу негайно вирушили на вказане місце, і всі побачили ікону, що випромінювала чудове світло. Багато хто тут же отримав зцілення від різних хвороб. Згодом на цьому місці був побудований Молченський Богородично-Різдвяний чоловічий монастир, названий від численних печер, що були в окрузі, - печерним.

1605 року монастир пограбували поляки, і ігумен із братією були змушені покинути розорену обитель і перебратися в міський Путивльський монастир.

Оскільки в монастир було перенесено і чудотворну Молченську ікону, то Путивльський монастир став також називатися Молченським. Під час однієї з пожеж чудотворна ікона загинула, але на щастя зберігся древній список ікони, який також прославився багатьма чудесами.

1653 року сильно занедбаний Богородично-Різдвяний монастир було відновлено стараннями якогось будівельника Софронія, через що обитель отримала ще одну назву - Софронієва.

У роки радянської влади монастир було зруйновано, а ікону втрачено. У дев'яності роки ХХ століття обидва Молченські монастирі були відновлені. Був знайдений і втрачений образ. Виявилося, ікону ховали, рятуючи від наруги, місцеві жителі. 7 травня 1995 року хресним ходом ікону було перенесено до Спасо-Преображенського собору Молченського Путивльського монастиря.