Меню
Назад » » 2024 » Червень » 10

Ікона Божої Матері "Споручниця грішних"

  • 10.06.2024
  • 52 Перегляда
11 червня вшановується ікона Божої Матері «Споручниця грішних».

Свою назву ікона отримала від напису, що зберігся на ній: «Аз Споручниця грішних до Мого Сина...». Від чудотворного образу відбулося багато чудесних зцілень. Споручниця грішних означає Поручителька за грішних перед Господом Ісусом Христом. Перед чудотворним образом Божої Матері «Споручниця грішних» моляться за дарування покаяння, у зневірі, розпачі та душевній скорботі, за зцілення різноманітних недуг, за спасіння грішників.

Споручниця - означає Поручителька перед Ісусом Христом за людей, схильних до гріховності. Мабуть, більше жодна ікона Богородиці так точно не відображає саму суть небесного служіння Богородиці. Усе земне життя Божої Матері було прикладом досконалої віри, надії, яка ніколи не вагається, і особливо чистої любові до людського роду. Будучи за народженням людиною, після  успіння  Свого Богородиця обіцяла не тільки апостолам, а й кожній людині своє заступництво перед Господом: «Радійте! Я з вами - в усі дні; і завжди буду вашою молитовницею перед Богом».  Кожен знає, що і нині Богородиця молиться за всіх нас: і за добрих, і за злих, усіх прощаючи, з однаковою материнською любов'ю.

Вперше цей образ прославився чудесами в Миколаївському Одриному чоловічому монастирі Орловської губернії в середині 19-го століття. Стародавня ікона Богоматері «Споручниця грішних» через ветхість свою не користувалася належним шануванням і стояла в старій каплиці біля монастирських воріт. Але 1843 року багатьом жителям у сновидіннях було відкрито, що ікона ця наділена, за Божим Промислом, чудотворною силою. Ікону урочисто перенесли до церкви. До неї почали стікатися віряни і просити про зцілення своїх страждань і хвороб. Першим отримав зцілення розслаблений хлопчик, мати якого гаряче молилася перед цією святинею. Особливо прославилася ікона під час епідемії холери, коли багатьох смертельно хворих, які з вірою до неї притікали, вона повернула до життя.

У монастирі на честь чудотворного образу було побудовано великий трипрестольний храм. На іконі «Споручниця грішних» Богоматір зображена з Немовлям на лівій руці, Який обома руками Своїми тримає Її праву руку. Глави Богоматері та Немовляти увінчані коронами.

У 1848 році старанністю Димитрія Бонческула був зроблений список з цього чудотворного образу і поміщений в його будинку. Незабаром він прославився витіканням цілющого миру, що дав багатьом одужання від тяжких хвороб. Цей чудотворний список перенесли до храму святителя Миколая в Хамовниках, у якому було влаштовано тоді ж боковий вівтар на честь ікони Божої Матері «Споручниця грішних».

Вважається, що та сама ікона (оригінал), що прославилася 1843 року, перебуває нині в Одріно-Миколаївському жіночому монастирі.

Прояви дивовижних милостей, звершених Богоматір'ю, спонукали вірян просити про надсилання списків із чудотворної ікони і для своїх церков. Працями іконописців списки ікони значно поширені по всій Україні. Знамення і чудеса, за молитвою вірян, з'являються всюди, тому християни вважають священним обов'язком мати в себе образ Божої Матері «Споручниця грішних». Перед чудотворним образом Божої Матері «Споручниця грішних» моляться за дарування покаяння, у зневірі, розпачі та душевній скорботі, за зцілення від різних недуг, за спасіння грішників.

Є свідчення від багатьох людей, які підтверджують, що в разі якихось негараздів, сімейних чвар, а особливо коли «болить душа», ті, хто приходять до ікони «Споручниця грішних» після молитви перед нею, отримують душевне полегшення та допомогу у своїй потребі.