Меню
Назад » » 2024 » Червень » 29

Ікона Божої Матері "Пом'якшення злих сердець"

  • 29.06.2024
  • 77 Переглядів
30 червня Православна Церква вшановує ікону Божої Матері "Пом'якшення злих сердець".

Ікону Божої Матері "Пом'якшення злих сердець" називають ще "Симеонове проречення". Як розповідає святий євангеліст Лука, праведному старцю Симеону Богоприїмцю "... було передвіщено Духом Святим, що він не побачить смерті, доки не побачить Христа Господнього" (Лк. 2:26). І ось коли батьки на сороковий день після народження Немовляти принесли Його до храму, прийшов туди "за натхненням" і Симеон, узяв Немовля на руки (звідки й з'явилася назва "Богоприємець") та вимовив знамениті слова, якими з того часу завершується кожна служба вечірньої служби та які відомі як Молитва святого Симеона Богоприїмця: "Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за глаголом Твоїм, з миром..." (Лк.2:29) Потім він благословив святого Іосифа і Пречисту Матір Спасителя і звернувся до Марії з тим самим Симеоновим прореченням: "Ось, лежить Сей на падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі і на предмет сперечань, - і Тобі Самій зброя пройде душу, - нехай відкриються помисли багатьох сердець" (Лк. 2:34-35). Подібно до того, як Христа пронизюуть цвяхами і списом, так і душу Пречистої Діви вразить певна "зброя" печалі та сердечного болю, коли побачить Вона страждання Сина Свого; потім же відкриються приховані помисли людей, які мають зробити вибір: з Христом вони чи проти Нього. Таке тлумачення Симеонового пророцтва і стало предметом кількох "символічних" ікон Богородиці.

Зазвичай на іконі зображується Божа Матір, серце Якої пронизують сім мечів - по три праворуч і ліворуч і один знизу. Число "сім" у Святому Письмі означає "повноту" будь-чого, у даному випадку - повноту всього того горя, "печалі й хвороби сердечної", які перенесла Пресвята Діва в Її земному житті.

Схоже зображення має ще "Семистрільна" ікона Божої Матері. Різниця тільки в тому, що мечі, які пронизали серце Богоматері, розташовані на ній дещо інакше - три з одного і чотири з іншого боку. Святкування цієї ікони відбувається 13-го серпня, тоді як святкування ікони "Пом'якшення злих сердець" припадає на Неділю Всіх святих.

Усі віряни, які звертаються до чудотворних ікон з вірою і молитвою, відчувають, що під час пом'якшення серця полегшуються душевні й тілесні страждання, вони усвідомлюють, що коли моляться перед цими образами за ворогів своїх, тоді зникають їхні ворожі почуття, поступаючись місцем доброті й милосердю.