Меню
Назад » » 2024 » Квітень » 17

Ікона Божої Матері "Геронтисса"

  • 17.04.2024
  • 44 Перегляда
На прохання парафіян нашого храму ми розпочинаємо цикл статей, присвячених іконам Богородиці. І першою іконою у цьому циклі стала Ікона Божої Матері "Геронтисса", пам'ять якої святкується 17 квітня.

На північно-східному схилі Святої Афонської Гори, на стрімкій скелі біля моря знаходиться монастир Пантократор, заснований в 1361 році грецьким імператором Олексієм Стратопедархом і братом його Іоанном Примікірієм. У цьому монастирі зберігається чудотворна ікона Божої Матері "Геронтисса", що означає "Стариця" чи "Настоятелька".

Згідно з давнім переказом, перше диво від цієї ікони сталося під час будівництва майбутнього монастиря, яке проводилося приблизно за п'ятсот метрів від сучасних будівель. Якось уночі і ікона, і всі інструменти будівельників зникли, а вранці їх було знайдено на місці сучасного розташування обителі. Так повторювалося кілька разів, поки нарешті не стало зрозуміло, що Сама Пресвята Владичиця обирає саме те місце для влаштування Своєї обителі.

Іншим часом у монастирі був близький до смерті її старець-ігумен. Отримавши одкровення про своє відшестя, він бажав перед смертю причаститися Святих Христових Тайн і смиренно просив священика поспішити зі здійсненням Божественної літургії. Однак той не прислухався до прохання старця. Тоді від чудотворної ікони, що знаходилася у вівтарі, почувся грізний голос, що наказав священикові негайно виконати бажання ігумена. Він причастив вмираючого і той відразу ж мирно відійшов до Господа. Саме після цього дива ікона і отримала назву "Геронтисса".

Ще одне разюче диво сталося в XVII столітті. У монастирі стався тоді такий сильний голод, що братія почала поступово розходитись. Ігумен переконував усіх просити допомоги Божої Матері і сам старанно молився. І Пресвята Владичиця справдила його сподівання! Одного ранку браття помітили, що з комори, де знаходилися на той час лише порожні посудини, ллється єлей. Увійшовши всередину, вони були вражені: з одного глечіка, що зберігається, як кажуть, і досі, олія безперервно лилася через край. Іноки подякували Пресвятій Заступниці за швидку допомогу, а в пам'ять цієї події на іконі був зображений глечик з олією, що переливається через край.

Пізніше, під час нападу сарацинів, трапилося таке: один з них хотів було розколоти ікону на частини, щоб розкурити свою трубку, але в ту ж мить втратив зір. Тоді варвари кинули образ у колодязь, де він перебував понад 80 років. Перед смертю сліпий за зухвалість сарацин покаявся і наказав своїм домочадцям знову відвідати Святий Афон і вказати ченцям місце, де знаходиться ікона. Святиню було знайдено і з честю поставлено в соборному храмі обителі.

Здійснювалося від образу й багато інших чудес. Так, по молитвах перед цією іконою, Богоматір багаторазово виявляла свою особливу опіку про вмираючих старців, лікувала від різних хвороб, у тому числі і від раку. Її списки стали з'являтися в багатьох храмах Греції, і було помічено, що вона зцілює від безпліддя, допомагає під час пологів, надає явну допомогу у роботі та навчанні. Від цього і шанування ікони у Греції наразі широко поширене.

Список з ікони Божої Матері "Геронтисса" перебуває у вівтарі соборного храму Успенської Почаївської Лаври. З благословення архієпископа Волинського та Житомирського Модеста священнослужителі перед початком богослужіння просили перед іконою Матері Божої благословення на початок служби.

Інший список із чудотворної ікони знаходиться у Ново-Тихвінському жіночому монастирі в Єкатеринбурзі. Написаний він на Афоні, в монастирі Пантократор, а ризою прикрашений у Греції.

Ікона Божої Матері "Геронтисса" є покровителькою всіх людей похилого віку.