Меню
Назад » » 2024 » Червень » 23

Ікона Божої Матері "Достойно єсть"

  • 23.06.2024
  • 72 Перегляда
Ікона Божої Матері "Достойно єсть" (грец. Ἄξιον Ἐστί, Аксіон естін) перебуває на горньому місці вівтаря соборного храму Карейської обителі на Афоні. Час її явлення визначається 980 роком, прославлення - 1864 роком.

Одного недільного дня старець, який жив неподалік від Кареї, пішов в обитель на всенічне бдіння. У келії залишився послушник. З настанням ночі до нього постукав невідомий чернець. Під час всеношної, коли потрібно було співати "Чеснейшую Херувим...", обидва встали перед іконою Божої Матері, що називалася " Милуюча", і гість помітив, що в них спочатку співають "Достойно єсть, яко воістину, блажити Тебе, Богородицю, Присноблаженну та Пренепорочну і Матір Бога нашого...". 

Під час співу цієї нечуваної досі пісні ікона Богоматері сяяла небесним світлом, а послушник плакав від розчулення. На його прохання цю чудову пісню, через брак паперу, записали на камені, який розм'як, наче віск, під рукою дивовижного співака. Назвавши себе Гавриїлом, мандрівник став невидимим.

Ікону Божої Матері, перед якою вперше було воспівано пісню "Достойно єсть", було перенесено до соборного храму Успіння Пресвятої Богородиці Кареї (адміністративного центру Афону). Плита з написаною на ній Архангелом Гавриїлом піснею була перенесена до Константинополя під час патріаршества святителя Миколая Хрисоверга († 995, пам'ять 16 грудня). Численні списки з ікони "Достойно єсть" ("Милуюча") свято шануються в багатьох храмах.