Меню
Назад » » 2024 » Жовтень » 1

Ікона Божої Матері «Цілителька»

  • 01.10.2024
  • 94 Перегляда
1 жовтня  Православна Церква вшановує ікону Божої Матері «Цілителька».

Явління однієї з найдавніших ікон Божої Матері «Цілителька» відбулося за часів святої рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії (IV століття). Ікона перебувала в Цилканському храмі в місцевості Карталінії.

Ікона зображує Божу Матір, що стоїть біля ліжка хворого клірика. Іконографічним сюжетом для чудотворного образу послужив переказ про чудесне зцілення, описаний у творі святителя Димитрія Ростовського «Руно Зрошене». Вікентій Бульвиненський, клірик Невернинської Церкви, під час кожного входу і виходу з храму схиляв коліна перед образом Божої Матері і вимовляв молитву: «Радуйся, Благодатна! Господь із Тобою! Блаженне чрево, що носило Христа, і соски, що живили Господа Бога і Спаса нашого!».

Одного разу він тяжко захворів: від сильного болю в язиці він не міг говорити і навіть втрачав свідомість. Тяжко страждаючи, хворий клірик подумки читав свою звичайну молитву і раптом біля узголів'я побачив прекрасного юнака, який дивиться на нього зі співчуттям - свого Ангела-Хранителя. Ангел став молити Пресвяту Богородицю про зцілення нещасного стражденного. У відповідь на гарячу молитву з'явилася Сама Матір Божа і послала знамення Своєї невимовної любові та милості: хворий отримав повне зцілення, негайно ж пішов до церкви і, ставши на клірос разом зі співаючими, викликав здивування всіх оточуючих.

На деяких списках чудотворного образу в нижній частині вміщено розповідь про чудо, схожу на текст, викладений у творі святителя Димитрія Ростовського. На полях образу іноді присутні зображення святих мучеників безсрібників Косми і Даміана, священномученика Антипи, єпископа Пергамського, мучеників Кирика та Іулітти.

Зазвичай в ім'я ікони Божої Матері «Цілительки» освячували храми при лікарнях, де хворі могли помолитися Пресвятій Богородиці про зцілення душі й тіла.