Меню
Назад » » 2024 » Травень » 10

Ікона Богородиці "Живоносне Джерело"

  • 10.05.2024
  • 58 Переглядів
10 травня в п'ятницю Світлої седмиці (Великоднього тижня) Православна Церква святкує День чудотворної ікони Богородиці "Живоносне Джерело". Пресвята Богородиця прославляється в цьому образі як приснотекуче джерело благодаті, що виливається віруючим за Її клопотанням.

Святкування встановлено в пам'ять реставрації константинопольського храму, іменованого "Живоносне Джерело", і чудес, які тут звершувалися. Храм був споруджений імператором Львом I при джерелі, вода якого мала силу зцілення, що живиться силою Пресвятої Богородиці.

На іконі Пресвята Богородиця з Богонемовлям зображені над величезною кам'яною чашею, що стоїть у водоймі. Біля водойми, наповненої життєдайною водою, зображені ті, хто страждає тілесними недугами, пристрастями і душевними немочами. Усі вони п'ють цю цілющу воду й отримують різні зцілення.

Легенда свідчить, що в 5 столітті в Константинополі, поблизу так званих "Золотих воріт", був гай, посаджений на згадку Пресвятої Богородиці. У гаю було джерело, віддавна прославлене чудесами. Поступово це місце заросло чагарником, а воду затягнуло тиною...

Одного разу воїн Лев Маркелл, майбутній Імператор, зустрів у цьому місці сліпця, безпомічного подорожнього, який збився з дороги.

Лев допоміг подорожньому вийти на стежку і влаштуватися в тіні для відпочинку, а сам вирушив на пошуки води для освіження сліпого. Лев довго шукав воду і кілька разів чув закличний голос: "Лев! Не шукай води далеко, вона тут близько". Потім той самий голос показав Леву дорогу до джерела і навчив, як зцілити недугу подорожнього.

Імператора Маркіана змінив Лев Маркелл (457-473). Він згадав про явлення і пророцтво Божої Матері, наказав очистити джерело й помістити його в кам'яне коло, над яким було побудовано храм на честь Пресвятої Богородиці. Імператор Лев назвав це джерело "Живоносним джерелом", оскільки в ньому проявилася чудодійна благодать Божої Матері.

Імператор Юстиніан Великий (527-565) був людиною глибоко прихильною до православної віри. Він довго мучився водяною хворобою. Одного разу опівночі він почув голос: "Ти не можеш повернути собі здоров'я, якщо не нап'єшся з Мого джерела". Цар не знав, про яке джерело говорить голос, і впав у відчай. Тоді Божа Матір з'явилася йому вже вдень і сказала: "Встань, царе, іди на Моє джерело, випий з нього води і будеш, як раніше, здоровий". Хворий виконав волю Владичиці і незабаром одужав. Вдячний Імператор спорудив біля храму, побудованого Левом, новий чудовий храм, при якому згодом було створено багатолюдний монастир.

У 15 столітті відомий храм "Живоносного джерела" був зруйнований мусульманами. До руїн храму приставили стражника-турка, який не дозволяв підходити до цього місця. Поступово суворість заборони пом'якшилася, і християни поставили там невелику церкву. Але і вона 1821 року була зруйнована, а джерело засипане. Християни знову очистили руїни, відкрили джерело і, як і раніше, черпали з нього воду. Згодом в одному вікні серед уламків був знайдений напівзгнилий від часу і вогкості аркуш із записом десяти чудес від Живоносного джерела, що сталися з 1824 до 1829 року. За султана Махмуда православні отримали деяку свободу у здійсненні богослужіння. Вони скористалися нею, щоб втретє спорудити храм над Живоносним джерелом.

1835 року з великою урочистістю Патріарх Костянтин у співслужінні 20 архієреїв і при великій кількості прочан освятив храм; при храмі влаштували лікарню і богадільню.

Явлення Леву Маркелу Божої Матері відбулося 4 квітня 450 року.